23948sdkhjf

Hittar nya måltavlor för malaria

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Ett internationellt forskarkonsortium där Umeå universitet är med har hittat hundratals nya måltavlor för framtidens läkemedel – ”Ett genombrott i malariaforskningen”

Ett svensk-schweiziskt forskarkonsortium har undersökt genomet hos malariaparasiten genom hela dess livscykel. Konsortiet leddes av Volker Heussler från Institutet för cellbiologi vid Berns universitet i Schweiz och Oliver Billker från Umeå universitet.

Malariaparasitens genom består av cirka 5 000 gener och till skillnad från den mänskliga arvsmassan finns det bara en upplaga av varje gen. Det innebär att om en gen tas bort så medför det omedelbara förändringar i parasitens fenotyp. Detta faktum utnyttjade forskarna i sitt projekt, där de slog ut drygt 1 300 gener och undersökte vad avsaknaden av de enskilda generna hade för inverkan på de olika faserna i parasitens livscykel. På så vis hittade de 461 nya måltavlor för framtidens läkemedel och vacciner. Många av dessa kopplas till malariaparasitens metabolism.

Läs också: 30 miljoner till malariaforskning

Med hjälp av dataanalyser har forskare vid EFPL i Lausanne tagit fram modeller av processer i metabolismen som är extra viktiga för parasiten. De gör det möjligt att förutse vilka gener som är avgörande för parasiten och som därmed är passande måltavlor för framtidens behandlingar.

– Genomscreeningen och de metabola modellerna är ett genombrott i malariaforskningen, säger Magali Roques från Berns universitet, i ett pressmeddelande.

– Våra resultat kommer att ge stöd till många malariaforskare världen över. De kan nu fokusera på gener som är avgörande för parasiten och ta fram läkemedel och vacciner som inriktar sig mot olika steg i dess livscykel, tillägger Ellen Bushell från Sangerinstitutet.

Det finns olika arter av malariaparasiten Plasmodium. De har alla komplexa livscykler som börjar i myggor för att sedan fortsätta inuti däggdjur, till exempel människor. Vid ett myggbett överförs ett hundratal parasiter till värddjuret. Dessa flyttar sedan in i levern där de förökar sig, för att sedan gå ut i blodet och invadera de röda blodkropparna.

I ett pressmeddelande från Umeå universitet framgår det att forskarna bland annat hittade sju metaboliska vägar som är avgörande för parasitens förmåga att infektera levern.

– Att vi har identifierat dessa vägar som är väsentliga för en Plasmodium-parasits förmåga att reproducera sig i värdlevern är oerhört spännande! Våra resultat kommer att göra det möjligt för malariaforskare över hela världen att fokusera på dessa väsentliga gener för att utveckla effektiva läkemedel och vacciner för att motverka malaria, säger Ellen Bushell, forskare på Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet, i pressmeddelandet.

De flesta malariaäkemedel inriktar sig mot parasiter som nått blodstadiet och där är utvecklingen av resistens mot behandlingen ett stort problem.

– Världen har uppnått stor framgång i att bekämpa malaria genom att rikta sig mot blodstadiet av Plasmodium-parasiter och halverat antalet dödsfall i malaria på mindre än två decennier. Men Plasmodium-parasiter har upprepade gånger och snabbt utvecklat resistens mot tillgängliga läkemedel i blodet. Leverfasparasiter är en viktig infektionsbehållare, men det finns mycket färre av dem, vilket gör att resistensutvecklingen är mindre trolig. Upptäckten av nya läkemedelsmål i leverfasen är därför både aktuell och viktig, säger Oliver Billker.

Ytterligare en fördel med läkemedel inriktade mot leverstadiet är, enligt forskarna, att dessa skulle kunna vara effektiva mot malariaarter som Plasmodium vivax, som kan ligga vilande i levern och orsaka återfall av symtom flera år efter den första infektionen.

Totalt arbetade 22 forskare från olika länder och fält med projektet. Resultaten från studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cell.

I dagsläget dör ca 400 000 personer om året av malaria världen över och parasiterna utvecklar snabbt resistens mot behandlingarna.

År 2015 tilldelades kinesiskan Youyou Tu Nobelpriset i fysiologi och medicin (vilket hon delade med forskarna William C Campbell och Satoshi Omura) för sin upptäckt av läkemedlet artemisinin, som drastiskt minskat dödligheten i malaria. Läs mer om det här: Resistensen sprids men pengarna sviker.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Intervju: Hoppfullt att BCG testas mot nya viruset

Prövningarna av BCG-vaccinet som inleds nu är spännande, enligt Johan Brun, Lif. – Det är det enda vaccin mot covid-19 vi skulle kunna få fram snabbt, säger han.

Första försöken att ge blodplasma till covid-19-patienter

Zantac återkallas av FDA

USA:s läkemedelsmyndighet, FDA, förbjuder fortsatt försäljning av läkemedel som innehåller ranitidin, till exempel Zantac. I Europa och Sverige drogs ranitidin in tillfälligt hösten 2019.

Samuel Lagercrantz tillträder som ny chefredaktör för Life Science Sweden

BCG-vaccin prövas mot coronavirus

I länder där barn vaccineras mot tuberkulos är dödligheten i covid-19 relativt lägre än i andra länder, enligt en ny studie. Nu inleds kliniska prövningar där vaccinet testas mot sjukdomen.

”Det börjar dyka upp produkter på marknaden som inte ska vara där”

Aldrig har utvecklingen av diagnostik gått så snabbt som nu och nya självtester för covid-19 dyker upp i snabb takt. Samtidigt slinker självtester som inte lever upp till regelverket igenom. ”Jag känner i dagsläget inte till något CE-märkt självtest för covid-19”, säger Helena Dzojic från Läkemedelsverket.

Nyhetsbrev

Elon Musk erbjuder gratis ventilatorer till flera länder

Arkiv

Fler länder samarbetar i tester av coronaläkemedel

Tar bort behovet av levertransplantation

Hittills har den enda botande behandlingen vid akut hepatisk porfyri, AHP, varit levertransplantation. Nu kan det nya läkemedlet givosiran, som fick en prioriterad och uppskyndad bedömning av EMA, göra att sådana ingrepp inte behöver genomföras, men det är oklart när det når fram till den svenska marknaden.

Rådgivande referensgrupp ska hjälpa Folkhälsomyndigheten

Med anledning av den pågående pandemin av covid-19 har genrealdirektören för Folkhälsomyndigheten, Johan Carlson, beslutat om att inrätta en rådgivande referensgrupp med experter inom olika områden.

Jobb & Karriär
Ny på Fass: Elin Svedin

Uttag av läkemedel begränsas

Från och med onsdagen den 1 april får inte apotek lämna ut mer läkemedel än vad som räcker under en tremånadersperiod.

Inför Lab & Diagnostics: "Det handlar ju om liv, även efter corona"

Nytt blodprov kan upptäcka 50 olika cancersjukdomar

Jobb & Karriär
Lif stärker upp inom hållbarhet

Cellink producerar handsprit till Socialstyrelsen

Flera företag inom life science har under rådande coronakris ställt om sina produktioner för att kunna leverera sjukvårdsmateriel till hälso- och sjukvården. Cellink AB är en av de företagen som nu fått en order från Socialstyrelsen värd 5 miljoner kronor.

Kommunerna larmar: Akut brist på skyddsmateriel

Intervju: Vill dämpa lunginflammationen vid covid-19

Synact hoppas på fas II-studier med huvudkandidaten AP1189 för behandling av lunginflammation i samband med coronainfektion.

Läkemedel för lupussjuka på väg att ta slut

Trots bristande evidens förskrivs läkemedel med hydroxiklorokin till covid-19-patienter runt om i världen. Nu rapporterar The Guardian att substansen, som är livsnödvändig för personer med olika lupussjukdomar, håller på att ta slut i flera länder.

Covid-19-patienter kan få plasma från tillfrisknade

Behandlingsalternativen för patienter med svår covid-19 är få. Nu överväger svenska läkare att starta en klinisk studie med plasma från tillfrisknande personer, rapporterar Läkemedelsvärlden.

Nyupptäckt resistensgen kan hota kraftfull antibiotika

Svenskt biotech-företag hjälper danska forskare med coronavaccin

Bioteknikföretaget Attana reste under särskilda restriktioner in i Köpenhamn under veckan för att hjälpa danska forskare att starta nya experiment på väg mot ett vaccin mot covid-19.

Apoteksgruppen Karlshamn är Årets Franchisetagare

Nya regler underlättar för framställning av desinfektionsmedel

Folkhälsomyndigheten tar hjälp av näringslivet för att öka testkapaciteten av covid-19

WHO startar insamling för covid-19

EU kan skjuta upp nya regler för medicinteknik

Lunds universitet forskar om coronavirus i luften

Toleranzia får 2 miljoner kronor från Vinnova

Lunds universitet hoppas att AI kan underlätta för patologer

Två självtester för covid-19 stoppas

Studie: Typ 2-diabetes vanligare hos män med tidig pubertet

Astrazeneca donerar 9 miljoner ansiktsmasker

Studie: Linagliptin gav inga hjärt- eller njurskador hos äldre med typ 2-diabetes

Materielbristen förväntas bli värre under veckan

Forskare har hittat sätt att rensa kroppen på triglycerider

Se alla Medlemsnytt

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Milmed, en effektiv utmanare till Antihistaminer

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

Live demo of ZEISS LSM 980 with Airyscan 2 in Malmö

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

ZEISS Hour Seminar

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Workshop | Live Cell Imaging in Superresolution Mode

Cognate BioServices announces acquisition of Cobra Biologics

Effektiv vakuumförsörjning för tillverkning av husbilar

Mätteknik för vakuum i ny tappning

ZEISS Two-hour Seminar

ZEISS One-hour Seminar

Learn how you can benefit from ZEISS LSM 900 in less than an hour!

One-hour Seminar

Sänd till en kollega

0.125