23948sdkhjf

Tar bort resistensen

Quretech Bio får fem miljoner till projekt som syftar till att göra resistenta bakterier känsliga för antibiotika.

Forskarna bakom Umeåbaserade Quretech Bio har tilldelats fem miljoner kronor från Familjen Erling-Perssons stiftelse till ett av sina projekt, där syftet är att ta bort försvarsmekanismerna hos resistenta bakterier så att de kan bekämpas med antibiotika igen.

– Pengarna är avgörande för att vi ska kunna göra kritiska experiment, säger Jörgen Johansson, professor i molekylär mikrobiologi vid Umeå universitet samt medgrundare till och styrelseledamot i Quretech Bio, i ett pressmeddelande.

– Det är ett akademiskt anslag för att studera en ny klass av små molekyler som kan göra antibiotikaresistenta bakterier, som VRE och MRSA, känsliga för antibiotika igen. Pengarna innebär att vi kan satsa mer på detta viktiga projekt, som hittills drivits med begränsade medel, tillägger han.

Förutom kampen mot antibiotikaresistens jobbar Quretech Bio även med att avväpna bakterier så att de inte längre kan ge upphov till sjukdom, utan att döda dem. I dagsläget har företaget tre parallella projekt. I det ena jobbar man med antibiotikaresistenta bakterier som MRSA och VRE medan fokus i de andra två är tuberkulos respektive klamydia.

– Det är stora sjukdomar – med miljontals patienter – som lämpar sig väl för våra läkemedel, säger Fredrik Almqvist, vd för Quretech och professor i organisk kemi vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Anslaget ska användas till vidareutveckling av Quretechs antibakteriella substanser samt till att ta reda på hur de fungerar och verifiera deras effektivitet.

Jörgen Johansson menar att anslaget kommer lägligt, då Quretech är inne i en fas då man vill växla upp verksamheten.

– Vi söker aktivt nya samarbetspartners som vill vara en del av den spännande resa vi har framför oss.

I somras beviljades Quretech dessutom EU-anslaget Horizon 2020 på 50 000 euro, motsvarande cirka 530 000 kronor.

– Antibiotikaresistens är ett globalt problem och vi har kommit en god bit på väg i arbetet med att stoppa den. EU-anslaget och pengarna från Familjen Erling-Perssons Stiftelse gör att vi kan jobba vidare, säger Fredrik Almqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063