23948sdkhjf

Socialstyrelsen ska styra upp fler intensivvårdsplatser

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att samordna arbetet med att utöka antalet intensivvårdsplatser i Sverige. I Stockholm mobiliseras arbetet fort och inom den närmsta veckan kan antalet intensivvårdsplatser på Karolinska universitetssjukhuset ha tredubblats.

Socialstyrelsen får i uppdrag av regeringen att inrätta en samordningsfunktion för intensivvårdsplatser för att stödja regionerna i kordinationen och utökningen av intensivvårdsplatser i landet. 

– Tillgången till intensivvårdsplatser är centralt för hälso- och sjukvårdens arbete med att behandla de allra svårast sjuka i covid-19. Därför ger vi nu Socialstyrelsen i uppdrag att inrätta en samordningsfunktion för intensivvårdsplatser, säger socialminister Lena Hallengren, i ett pressmeddelande. 

Läkare har i olika nyhetsmedier varnat för att belastningenen på landets intensivvårdsplatser kan bli övermäktig. I Stockholm finns i dagsläget 90 intensivvårdsplatser som inom det närmaste förväntas öka till 140 platser. Den närmsta veckan ska kommer en del planerade operationer ställas in. Chefläkaren Elda Sparrelid säger till Sveriges Radio Ekot att de i Stockholm planerar för nästa steg, vilket är att ha patineter med covid-19 på en särskild intensivvårdsplats utanför ordinarie intensivvårdsavdelning. 

I Region Stockholm råder även "förstärkningsläge", vilket är en högre klassificering än stabsläge. Det innebär att sjukhusen i hela regionen har fått en ny beslutsordning, rapporterar Dagens nyheter. Det nya styrsättet är ett hirarkiskt och militärt system hämtat från Nato. 

– De närmaste dagarna tror vi att man behöver öka kapaciteten så att vi kan ta emot flera hundra smittade patienter, och när det gäller intensivvården kommer vi mångdubbla vår kapacitet. Vi kan inte kommunicera det exakta antalet utan att bryta sekretess, säger Björn Zoëga till Dagens Nyheter. 

Enligt källor till DN ska de 38 befintliga intensivvårdsplatserna på Karolinska tredubblas till runt 115 inom närmaste dagarna. 

I Socialstyrelsens samordningsfunktion ingår att:

  • skapa en nationell lägesbild av antalet intensivvårdsplatser och ECMO intensivvårdsplatser,
  • skapa en nationell lägesbild av tillgången till intensivvårdsplatser och ECMO intensivvårdsplatser hos både offentliga och privata vårdgivare,
  • kontinuerligt förmedla aktuella lägesbilder till regionerna för att stödja dem i koordinationen av tillgängliga intensivvårdsplatser inom landet,
  • stödja regionernas arbete med att utöka antalet intensivvårdsplatser.

Socialstyrelsen ska genomföra arbetet tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, men också relevanta aktörer så som ECMO Centre Stockholm samt organisationer som företräder privata vårdgivare. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094