23948sdkhjf

Remdesivir ges till barn med covid-19 i ny studie

Läkemedelsföretaget Gilead går nu vidare och testar det experimentella läkemedlet remdesivir på barn upp till 18 års ålder.

Det antivirala läkemedlet remdesivir har setts som en eventuell behandlingskandidat mot covid-19. Gilead Science är en av de aktörer som i flera studier undersökt lämpligheten, hittills har resultaten pekat på att läkemedlet kortat vårdtiden för covid-19-patienter jämfört med placebo. Effekten hos måttligt sjuka har däremot varit marginell. Det har även publicerats motstridiga resultat som inte pekat på någon nämnvärd förbättring, och läkemedlet har inte övertygat alla forskare om dess effekt. 

Läkemedlet har endast undersökts på vuxna, men nu går Gilead vidare med en fas II/III studie där de ska ge remdesivir till barn med covid-19.

Totalt handlar det om 52 barn i behov av sjukhusvård som kommer få dagliga infusioner i upp till tio dagar. Syftet med studien är att utvärdera bland annat säkerhet, tolerabilitet, samt effekt. I studien ingår 30 sjukhus i både USA och Europa. 

I USA har remdesivir ett akutgodkännande för behandling av covid-19-patienter. I Europa är läkemedlet under en pågående utvärdering för ett eventuellt godkännande för indikationen. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078