23948sdkhjf

Carolin Wiken: Vilken medtech-innovation kommer att rädda dig?

Som kommunikatör uppmuntrar jag medtech-bolagen att begripliggöra och illustrera för omvärlden vilka vårdutmaningarna är och hur era innovationer löser dem, skriver Carolin Wiken i en krönika.

Aldrig förr har medtech stått i rampljuset som nu, aldrig förr har dess bidrag varit tydligare, från diagnostik till livsuppehållande maskiner. Pandemin har inneburit att medtech har flyttat fram sina positioner, både vad gäller omställningar av olika slag och utvecklingen av nya digitala lösningar. Krisen har också tvingat fram nya innovationer, och på så sätt tydliggjort hur digitala applikationer kan ge bättre beslutsunderlag och möjliggöra vård i nya format. IoT och AI har gått från ”hett” till ”superhett” och många är topplistorna om vilka digitala pandemi-innovationer som är här för att stanna.

Jag har skrivit tidigare i Life Science Sweden om vikten för bolag i sektorn att vara begripliga för att kunna realisera sitt fulla värde. Många medtechbolag har en uppsida i att redan från start vara just begripliga. I kollektivtrafiken möts vi av andningsskydd, och desinficeringsmedel har gått från att vara en tungvrickare till i var mans hand. Men inte lika många vet hur AI bidrar till mer precis och individanpassad vård. Mjukvaran gör hårdvaran intelligent vilket gör behandlingen mer exakt och kunskapsdelningen i vården effektivare. Tänk om man skulle kunna koppla upp alla världens respiratorer mot molnet. Vilken skillnad skulle det kunna göra för intensivvården här och nu, och framåt?

Hur ser då investeringsviljan ut för de svenska bolagen i sektorn? För att ta reda på det gjorde Paues Åberg en genomgång1 av samtliga nyemissioner genomförda i börsnoterade bolag verksamma inom läkemedel och medtech de senaste tre åren. Den visar att investeringarna i läkemedelsbolag har ökat med 11 procent mellan 2018 och 2019 (dryga 7 miljarder investerade) och med 22 procent från 2019 till 2020 (drygt 8,6 miljarder investerade). När det gäller medtech är skillnaden betydligt större procentuellt sett; upp 62 procent mellan 2018 och 2019 (motsvarande 3,1 miljarder investerade) och hela 86 procent mellan 2019 och 2020 (motsvarande 5,8 miljarder investerade). Det är alltså en ökning av över 200 procent om man jämför siffrorna för 2018 och 2020 (1,94 miljarder SEK investerade i 2018 och 5,9 miljarder SEK investerade i 2020). Och året är ännu inte slut!

Jag är inte läkare och vet förstås inte om just molnbaserade respiratorer är det vården behöver. Det kan vara en fråga för FDA:s nystartade Digital Health Center of Excellence som ska snabba på implementeringen av digitala innovationer i samhället. Men som kommunikatör och patient uppmuntrar jag medtech-bolagen att begripliggöra och illustrera för omvärlden vilka vårdutmaningarna är och hur era innovationer löser dem så att vi kan efterfråga, och fortsätta investera, i dem!

1 Paues Åberg har granskat nyemissioner via hemsidan nyemissioner.se på Nasdaq Stockholm och First North under perioden januari 2017-september 2020. Bolag som granskades var kategoriserade som läkemedel/medicin enligt nyemissioner.se, hade huvudkontor i Sverige samt definierad verksamhet inom läkemedel och medtech. Granskningen inkluderar inte bolag med huvudkontor utanför Sverige och definierad verksamhet utanför läkemedel och medtech. 

För att få en bild över resningen av privat kapital i form av riskkapital granskade Paues Åberg siffrorna från Vantages rapport "Pharma, Biotech and Medtech in review HY2020". Den visar att globala riskkapitalresningar ser mer ut som en berg-och-dalbana för läkemedel, men många experter anser att 2018 var avvikande och samtliga finansieringar är rekordhöga, generellt sett. Vad gäller medtech har det varit en gradvis minskning av globala riskkapitalresningar vilket kan förklaras av att riskkapitalister vill se att bolag är mer etablerade och mindre riskabla innan de är villiga att finansiera.

Artikeln är en del av vårt tema om Krönika.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.07