23948sdkhjf

Tyskland köper in monoklonala antikroppar mot covid-19

Framför allt två patientgrupper kan ha nytta av monoklonala antikroppar mot covid-19, enligt Magnus Gisslén, professor och infektionsläkare.

Tyskland har köpt 200 000 doser av Regeneron Pharmaceuticals läkemedel mot covid-19 som baseras på monoklonala antikroppar, uppger den tyska tidningen Bild am Sonntag. Det antikroppsbaserade läkemedlet ska börja användas på universitetssjukhus i Tyskland redan den här veckan.

Därmed blir Tyskland det första landet i Europa att använda sig av monoklonala antikroppar mot covid-19. Behandlingen fick mycket uppmärksamhet när den togs av USA:s tidigare president Donald Trump och han därefter lovprisade den i media.

Magnus Gisslén är professor vid Göteborgs universitet och överläkare på infektionskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han anser att det kan finnas en plats för monoklonala antikroppar inom den svenska covid-19-sjukvården. Framför allt är det två grupper som skulle kunna ha nytta av en sådan behandling.

– Den ena är personer som tillhör riskgrupper, till exempel äldre, som insjuknar i covid-19. För dem skulle behandlingen kunna sättas in i ett tidigt skede för att motverka virusreplikation och minska risken för svår sjukdom.

– En annan grupp är patienter med nedsatt immunförsvar som inte kan göra sig av med virus själva. Där har man på försök givit konvalesentplasma för att vi inte har så mycket annat att välja på. Men monoklonala antikroppar vore ett smidigare och förmodligen mer effektivt alternativ.

Hur stark evidens finns det för användning av monoklonala antikroppar mot covid-19?

Det kommer fler och fler studier om det. Som tidig behandling finns det goda belägg för att det kan minska risken för att sjukdomen förvärras, men vi väntar på mer resultat från flera pågående studier.

Regenerons antikroppar mot sars-cov-2 är ännu inte godkända inom EU. Life Science Sweden har sökt svenska Läkemedelsverket för en kommentar. Myndigheten svarar via sin presstjänst att man inte vet vilket lagrum Tyskland tänkt sig använda för att kunna börja ge läkemedlet till patienter.

"Om detta i nuläget ska bli tillgängligt i Sverige behövs licens samt att relevant företag kan tillhandahålla produkten", skriver myndigheten vidare till Life Science Sweden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109