23948sdkhjf

Nya bud om Astra Zenecas vaccin och biverkningar

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA tillbakavisar ett uttalande från en av myndighetens egna toppchefer om att det nu går att säga att det finns ett samband mellan Astra Zenecas covid-19-vaccin och allvarliga biverkningar.

Det saknas bevis för ett orsakssamband. Det kan finnas ett orsakssamband. Det finns ett orsakssamband. Det saknas bevis för ett orsakssamband. Buden från EMA om kopplingen mellan Astra Zenecas vaccin Vaxzevria och misstänkta ovanliga blodkoagulations-biverkningar har varit många och varierat.

Under tisdagen sade EMA:s vaccinchef Marco Cavaleri till italiensk media att det nu går att säga att de sällsynta allvarliga biverkningarna som utreds har ett samband med vaccinet, något som Life Science Sweden rapporterat om.

Men redan på tisdagseftermiddagen uppgav en talesperson för EMA till nyhetsbyrån AFP att myndigheten ”ännu inte nått en slutsats”.

Klockan 16.00, idag onsdag, håller EMA:s säkerhetskommitté en presskonferens om den pågående utredningen. Då väntas ett svar på vad kommittén har kommit fram till. Men EMA och andra läkemedelsmyndigheter lär behöva fortsätta utreda och följa upp biverkningsrapporterna under en lång tid. Life Science Sweden följer utvecklingen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094