Ny grupp molekyler ger hopp om framtida antibiotika
– Fördelen med att hitta en förhållandevis liten molekyl, som vi gjort, är att möjligheten att förbättra den kemiskt är större, säger Fredrik Almqvist, professor vid kemiska institutionen vid Umeå Universitet, till Life Science Sweden.
Forskare i Umeå har i samarbete med kollegor vid Karolinska institutet och Bonns universitet sökt efter substanser som hämmar bakteriernas förmåga att bygga upp en skyddande cellvägg och därmed gör att de spricker.
De första testerna gjordes i samarbete med Chemical Biology Consortium Sweden, som är en nationell forskningsinfrastruktur vid Scilifelab.
Forskarna kunde identifiera en grupp molekyler, THCz, vilka ger sig på lipid II, en fettmolekyl som bakterier behöver för att bygga upp sin skyddande cellvägg.
Det finns sedan tidigare ett antal naturprodukter som angriper lipid II, och som man försöker utveckla till antibiotika, men det rör sig om stora, komplexa molekyler som är svåra att syntetisera eller förändra.
– Det vi har hittat är en liten molekyl som har påverkan på lipid II. Det gör att möjligheten är större att förbättra den kemiskt, det vill säga göra den mer potent mot bakterien och samtidigt mindre toxisk, säger Fredrik Almqvist.
I labbförsök har THCz visat sig ha antibakteriell effekt mot ett flertal antibiotikaresistenta bakterier, som meticillinresistenta stafylokocker (MRSA), vankomycinresistenta enterokocker (VRE), penicillinresistenta pneumokocker (PNSP), och även mot gonokocker, som orsakar gonorré, och mykobakterier, som kan orsaka tuberkulos.
– Det är jättespännande. Dessutom är lipid II av den typen att bakterierna har ganska svårt att utveckla resistens mot substanserna, säger Fredrik Almqvist.
Forskarna planerar nu att inleda försök med att förändra THCz-molekylen så att den kan ta sig igenom det yttre cellmembranet som finns hos vissa, särskilt svårbehandlade multiresistenta bakterier.
Studien har publicerats i PNAS.