23948sdkhjf

Här är det vi vet om BA.2 – undervarianten av omikron

En undervariant till omikron, BA.2, sprids i allt raskare takt. I Danmark är den redan på väg att bli dominant. – Det mest sannolika är att den kommer att ta över här också, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

Omikronvarianten av sars-cov-2-viruset, som upptäcktes i Sydafrika i november, har tre undergrupper: BA.1, BA.2 och BA.3. Hittills har den förstnämnda dominerat, men även BA.2 spreds tidigt till många länder i världen, dock med ett lågt antal konstaterade smittade per land.

Fram tills nu. För på senare tid har ett stort antal fall upptäckts, inte minst i Skandinavien.

I Danmark är nu 45 procent av covid-19-fallen BA.2, och i Sverige har hittills 481 fall bekräftats via genomsekvensering.

Det finns risk för att det tidigare varit en betydande underdiagnostik för att man förväxlat BA.2 med delta, vilket är lätt att göra. Men i det här skedet, när delta är på väg ut, tittar man närmare och ser att det rör sig om BA.2, säger Joakim Dillner till Life Science Sweden.

Redan den "vanliga" omikronvarianten har ett stort antal mutationer, vilket gjort att den kan runda vaccinskyddet. Men BA.2 har ännu fler mutationer.

De är så pass olika att det närmast är ett gränsfall om det handlar om en undervariant eller om det är en ny variant. Det är till och med osäkert om man får immunitet mot BA.2 efter en genomgången infektion med BA.1. Det vågar inte jag säga säkert.

Fungerar vaccinen lika bra mot bägge?

Det vet vi ingenting säkert om än. Men i dagsläget finns inga tecken på att de skulle skilja sig åt i det avseendet. Och om den vanliga omikron vet vi att vaccinerna är jättebra på att skydda mot svår sjukdom och död, men att skyddet mot själva smittan är klart sämre.

Vad vet man när det gäller smittsamhet och allvarlig sjukdom?

Det finns hittills inga indikationer på att BA.2 skulle ge allvarligare sjukdom än BA.1. Beträffande smittsamhet har man inte kunna mäta det exakt ännu. Men eftersom det verkar som att den tar över och närmast motar bort BA.1 så tyder mycket på att den sprider sig fortare, säger Joakim Dillner.

Ska vi vara oroliga?

Jag tror inte det. Det blir inte några jättekonsekvenser för vare sig samhällslivet eller antalet sjuka och döda om BA.2 beträffande vaccinskydd och allvarlighetsgrad har ungefär samma egenskaper som BA.1. Däremot kan det göra läget mer komplicerat. Vad är det man har haft en genomgången infektion av, och vad är man immun mot? Det blir en mer komplex bild.

Kommer BA.2 att bli dominerande i Sverige?

Om vi tittar på Danmark så har den ju i princip tagit över där. Det finns två olika möjliga orsaker: Antingen sprider den sig så pass mycket fortare, och i så fall kommer den att ta över här också. Eller så beror utvecklingen i Danmark på någon jättestor slumphändelse, typ ett superspridarevent som någon konsert eller så. Men det senare förefaller inte troligt. Det mest sannolika är att den kommer att ta över här också.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079