23948sdkhjf

Samuel Lagercrantz: Alla insatser från branschen och vården för Ukraina är viktiga

Alla insatser för att stötta Ukraina är nu oerhört viktiga, skriver Life Science Swedens chefredaktör Samuel Lagercrantz och lyfter fram den inhemska forskarkritiken mot kriget och att Region Stockholm snabbt skickade medicinsk utrustning till landet.

Just nu rullar en mer än sex mil lång rysk militärkonvoj mot Ukrainas huvudstad Kyiv och Vladimir Putins krig mot landet går in på sin sjunde dag. Under natten har det kommit uppgifter om att ryska fallskärmsjägare har landat i Ukrainas näst största stad Charkiv för att attackera staden.

Redan krigets första dag skrev ryska forskare och vetenskapsjournalister ett gemensamt brev där de krävde stopp för kriget mot grannlandet.

Brevet fick samma dag mer än 370 namnunderskrifter och sedan dess har allt fler ryska forskare ställt sig bakom uppropet. När Life Science Sweden skrev om brevet igår, tisdag, hade mer än 5 000 personer ställt sig bakom budskapet och idag, onsdag morgon, har brevet 6 150 underskrifter.

”Vi respekterar den ukrainska staten, som vilar på verkligt fungerande demokratiska institutioner. Vi behandlar våra grannars europeiska val med förståelse. Vi är övertygade om att alla problem i relationerna mellan våra länder kan lösas fredligt”, skriver forskarna.

De kommenterar också att krigshandlingarna dömer Ryssland till internationell vetenskaplig isolering och konstaterar att det är otänkbart att bedriva forskning utan ett ordentligt samarbete med kollegor från andra länder.

Att Vladimir Putin redan före kriget ägnade sig åt att förfölja kritiker är väl känt. Men ju fler som står upp mot hans krig, ju svårare blir det för honom att fullfölja det och att forskarna samlar sig är en del i det.

I Sverige ser vi insatser både från officiellt och privat håll. Ett exempel är att Region Stockholm snabbt skickade medicinsk utrustning till Ukraina. Alla sådana insatser är oerhört viktiga. Ukraina behöver både vapen för att kunna försvara sig mot de ryska angreppen och medicinsk utrustning för att kunna ge sjukvård till de som drabbas av kriget.

Visa att ni står på vår sida”, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj när han talade till EU-parlamentet via länk från Kyiv i går. Alla sätt att visa det på i ord och handling är välkomna.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Livskvalitet ska lyftas när 31 cancerforskare delar på 124 miljoner
Studie tyder på ihållande effekt av ny behandling mot Skelleftesjukan
Kristdemokraterna rekryterar från Sanofi
Protein hjälper cancerceller att utveckla resistens mot cytostatika
Life science-företag på lista över bästa arbetsplatserna
Den onödiga vården – så ser den ut
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.111