23948sdkhjf

Samuel Lagercrantz: Svenska medicinföretag gör skillnad i Ukraina

”Medvetenhet om hur mycket död och förödelse en auktoritär ledare kan orsaka måste finnas även långsiktigt. I det hållbarhetsarbete som görs på företag bör det vara centralt om ett land som man gör affärer med är demokratiskt eller auktoritärt”, skriver Samuel Lagercrantz i en ledare.

Sedan Ryssland den 24 februari i år inledde anfallet på Ukraina har det varit svårt att tänka på något annat än kriget. Solidariteten med det ukrainska folket är stor och även många av dem i Sverige och andra västländer som länge blundat hårt för Vladimir Putins brutalitet fördömer nu hans invasionskrig.

Hur kan då företag och andra aktörer inom life science-sektorn förhålla sig till
den pågående invasionen?

Joacim Lindoff, vd för det skånska medtechföretaget Arjo, såg snabbt till att skicka sjukhussängar till fältsjukhus vid polsk-ukrainska gränsen, starta insamlingar på företaget till Ukraina och stoppa exporten till Ryssland. Det Stockholmsbaserade medicinteknikbolaget
Bactiguard har skänkt intensivvårdsutrustning till Ukraina. Bland globala läkemedelsföretag
sticker Novartis ut. Företaget har skänkt läkemedel för mer än 25 miljoner dollar till Ukraina och gränsområden.

Svenska universitet har öppnat dörrarna för forskare på flykt och Region Stockholm skickade blodpåsar till Ukraina efter att Socialstyrelsen sagt nej till att bistå en önskan om påsar för blod från det ockuperade landet. Det är några exempel på viktiga insatser som gjorts inom sektorn.

Men medvetenhet om hur mycket död och förödelse en auktoritär ledare kan orsaka
måste finnas även långsiktigt. I det hållbarhetsarbete som görs på företag bör det vara centralt om ett land som man gör affärer med är demokratiskt eller auktoritärt.

För läkemedelsföretagen har utbytet med Ryssland generellt inte varit så stort, däremot är
många svenska medtechbolag beroende av metaller och mineraler som importeras från Ryssland för sin tillverkning. Och utbytet med Kina där kommunistpartiet styr med en brutal järnhand har ökat markant för flera sektorer i life science-branschen.

Det finns ett egenintresse för företag i att vara observanta på vilka länder de samarbetar med och hur det görs. Odemokratiska länder som Ryssland och Kina kan snabbt avbryta leveranser av nödvändiga material. Men det finns också de allmänmänskliga och solidariska
aspekterna av att inte stödja en diktatur.

Ledare från Life Science Sweden nr.2.2022.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078