23948sdkhjf

Life Science Sweden rankar svenska innovationer – var med och tyck till!

Life Science Sweden fyller 20 och firar med att presentera en ranking av de 20 viktigaste svenska innovationerna inom life science.

För 20 år sedan grundades Life Science Sweden, då under namnet Biotech Sweden. För tio år sedan fick tidningen sitt nuvarande namn och sedan 2016 ingår Life Science Sweden i affärstidningsförlaget Nordiske Medier.

För att fira 20 års-jubileet presenterar vi i nästa nummer av tidningen en lista med de 20 viktigaste svenska medicinska och medicintekniska innovationerna det senaste halvseklet.

Ett skäl till att vi inte går 100 år tillbaka i tiden, som man ofta gör, är att vi vill rikta ljuset mot moderna och nutida innovationer. Vi känner alla till pacemakern, strålkniven, Xylocain, permobilen, respiratorn och de andra stora och viktiga landvinningarna som varit helt eller delvis svenska. Men de har samtliga många år på nacken.

Betydligt mindre är känt om de uppfinningar och patent som svenska företag och forskare stått för på senare tid och det är dessa vi vill lyfta fram med vår rankning. Till vår hjälp gör vi djupintervjuer med ett antal personer med kunskap om ämnet och olika infallsvinklar.

Men vi är förstås angelägna om att inte missa något viktigt så vill du tipsa oss är du välkommen att höra av dig till mig eller mina kollegor på redaktionen. Skriv en eller ett par korta rader om varför innovationen/innovationerna du tipsar om är viktiga och uppge gärna patentår och lanseringsår om du känner till dem.

Kriterierna för att en innovation ska kunna vara med på listan är:

• Patentet är helt eller till stor del kopplat till Sverige.
• Patentet eller lanseringen av produkten ska inte ligga mer än 50 år tillbaka i tiden.
• Innovationen har kommit till nytta för patienter, det kan exempelvis gälla läkemedel, medicinteknik eller diagnostik.

Här hittar du kontaktuppgifter till redaktionen

Samuel Lagercrantz, chefredaktör

Artikeln har uppdaterats.

Artikeln är en del av vårt tema om Topp 20 innovationer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078