23948sdkhjf

Topplista innovationer: Hans uppfinning har gett 300 000 människor bättre hörsel

När Bo Håkansson i slutet av 1970-talet började utveckla den första benförankrade hörapparaten, BAHA, byggde han vidare på en fascinerande iakttagelse som två decennier tidigare gjorts av kollegan Per-Ingvar Brånemark.

En banbrytande medicinteknisk upptäckt gav förutsättningar för en annan. Tidsaspekten – vi har ju satt en 50-årsgräns – gör att blott den ena tar plats på vår topplista. Men det hindrar inte att bägge kan hyllas.

Per-Ingvar Brånemark hade mer eller mindre av en slump, under ett experiment i kaniner för att utröna hur blodtillförseln påverkar läkning i benvävnad, upptäckt att titan accepteras av kroppen och växer ihop med omgivande ben. Metoden – som han kallade osseointegration – fick snabbt en tillämpning i form av tandimplantat. Men den unge, nyexaminerade civilingenjören Bo Håkansson på Chalmers skulle ta det ett steg vidare.

Under sin tid som doktorand kom han, efter en förfrågan från Sahlgrenska, att utveckla den första prototypen av en benförankrad hörapparat.

Metoden går ut på att utnyttja skallbenets förmåga att leda vibrationer genom att ljudet tar en alternativ väg till innerörat, via ben istället för luft. Detta passar patienter som har någon form av mekanisk blockering av hörselgången och mellanörat.

För att skapa ett "ankare" för hörapparaten sattes en cirka fyra millimeter lång titanskruv i skallbenet bakom örat på patienten, och fick växa fast. Den första operationen av det slaget genomfördes 1977 av docent Anders Tjellström vid Sahlgrenskas öronklinik. Sju år senare presenterade Bo Håkansson sin avhandling i ämnet.

Men en lång process återstod innan metoden accepterades fullt ut, berättade Bo Håkansson i en intervju som publicerades på Chalmers hemsida i maj 2020:

– Inledningsvis var det många i forskarvärlden och inom industrin som tvivlade på tekniken och vi fick flera gånger rådet att satsa på något annat. Men vi visste att vi hade en bra idé och så småningom lyckades vi få acceptans för den. Ett viktigt steg på vägen var godkännandet från USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet. Totalt tog det 15 år innan sjukvården började ta in hörapparater som bygger på benledning i sitt ordinarie sortiment, berättade han.

Idag är BAHA (Bone Anchored Hearing Aid) en etablerad behandlingsmetod för patienter där problem i mellanörat hindrar normal hörsel. Närmare 300 000 människor över hela världen har fått behandlingen, och Göteborg har blivit något av ett centrum för hörselprodukter med flera framgångsrika företag inom området.

LIFE SCIENCE SWEDEN RANKAR SVENSK MEDICINSK INNOVATION

Life Science Sweden fyller 20 år – och firar med att ta fram en topplista över vilka vi tycker är de 20 viktigaste nutida svenska innovationerna inom medicinområdet.

Idag, tisdag 29 november, publicerar vi hela rankningen. Läs hela listan i tidningen eller på webben.

Innovation: Benförankrade hörapparaten, plats 6.
Innovatörer: Chalmers, Bo Håkansson, Anders Tjellström m.fl

Artikeln är en del av vårt tema om Topp 20 innovationer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093