23948sdkhjf

Topplista innovationer: Så gjorde vi

Det är en grannlaga uppgift att ranka svenska innovationer då det finns många aspekter att ta hänsyn till. Kan man ens jämföra ett läkemedel med en medicinteknisk produkt?

För att ta oss an uppgiften har redaktionen bett läsare att nominera, plöjt ett stort antal dokument och intervjuat experter med olika infallsvinklar. Men den slutliga rankningen har vi på redaktionen gjort och tar ansvar för.

Vägledande har varit att innovationerna ska ha kommit till stor nytta för patienter, förbättrat hälsa och minskat lidande.

Vi har fått in nomineringar av uppfinningar som är mycket betydelsefulla, men som inte uppfyller våra kriterier för den här rankningen. Det handlar till exempel om gensaxen som, med all rätt, belönades med Nobelpriset i kemi förra året.

Rankningens kriterier:
• Innovationen är helt eller till
  stor del kopplad till Sverige.
• Innovationen har kommit till
  stor nytta för patienter.
• Den har lanserats de senaste
  50 åren.

Men den här listan handlar om svenska innovationer och då räcker det inte att en av forskarna bakom upptäckten arbetade i Umeå när hon gjorde upptäckten.

En rad stora svenska medicinska uppfinningar – som pacemakern, permobilen och Xylokain – faller bort för att de är äldre än 50 år.

En annan banbrytande svensk innovation som faller för åldersstrecket, om än med mycket liten marginal, är servoventilatorn, den första moderna respiratorn, som utvecklades av Björn Jonson vid Lunds universitet. Den nådde marknaden 1971, då tillverkad av Siemens.

Mattias Uhléns Human Protein Atlas har också nominerats – och det råder ingen tvekan om att den har mycket stor betydelse, som bara ökar ju mer den används. Anledningen till att den inte finns med på listan är att vi fokuserar på innovationer och att den snarast får ses som en kartläggning och grundläggande forskning som banar väg för innovationer.

Det finns också en rad innovationer som är relativt nya och har potential att bli väldigt viktiga, några av dem återfinns på vår lista med bubblare längre fram i tidningen.

Följande personer har redaktionen gjort längre intervjuer med inför rankningen:

Malin Hollmark, tillförordnad programdirektör Medtech4health och sakkunnig inom forskning och innovation vid Swedish Medtech. 

Ulrika Lindstrand, ordförande Sveriges Ingenjörer. 

Johan Brun, senior medicinsk rådgivare, före detta medicinsk chef på Pfizer och tidigare kopplad till Lif. 

Penilla Gunther, initiativtagare till och en av grundarna av Fokus Patient. 

Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska!Sverige.

Magdalena Tafvelin Heldner, intendent Samlingar och utställningar på Tekniska museet. 

Artikeln är en del av vårt tema om Topp 20 innovationer.

Kommentera en artikel (5)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094