23948sdkhjf

Viktigaste medicinska innovationerna plats 8-12

En sjuksköterska, en metallfysiker och ett av Sveriges främsta exportföretag ligger bakom några av innovationerna som återfinns på platserna 8-12 på Life Science Swedens rankning över de viktigaste svenska nutida innovationerna på medicinområdet.

8. Sjuksköterskan som tröttnade – och fick en idé

Det monotona skakandet av provrör för hand gick sjuksköterskan och vårdläraren Barbro Hjalmarsson (1919-2012) från Nacka på nerverna. Varje rör skulle vändas 10-12 gånger för hand för att blandas med antikoagulanten, samtidigt som provtagningen fortsatte och fler rör behövde tas om hand.

Så Barbro tänkte till – och uppfann Triomix, en batteridriven blodvagga, som blandar innehållet i rören i rätt takt och rätt antal gånger. Apparaten tillverkades 1988 men fick svenskt patent först 1994 när Barbro Hjalmarsson var 75 år.

Med hjälp av företaget Triolab hade idén blivit till verklighet och blev snart en framgång som både minskat det manuella arbetet och gjort analyserna säkrare i sjukvården.

Triomix var inte Barbro Hjalmarssons enda innovation. Tidigare hade hon även uppfunnit en metod för att mäta blodsänkan, som kom att användas i stora delar av världen.

9. Stålkvinnan bakom suturnålen

En nål så tunn att den knappt lämnar några ärr, inte ens när den används i ögat, men samtidigt så seg och stark att den aldrig böjs eller går sönder. Det var inga blygsamma
mål som sattes upp för Anna Hultin Stigenberg på Sandvik i jakten på den rätta stålkvaliteten.

1993 hade hon nått fram. Hon hade identifierat ett stål – främst bestående av en martensitlegering, men också rätt proportioner krom, nickel, molybden och koppar samt en smula titan, aluminium, kisel, kol och kväve – som hade alla de efterfrågade egenskaperna.

Suturnålen innebar ett stort framsteg för mikrokirurgin, och en kommersiell framgång inom medicinfältet för den svenska specialståljätten.

10. Strålande idé blev nydanande behandling med gammakniv

Elekta, som bygger på Lars Leksells och Börje Larssons forskning om att behandla tumörer med gammastrålning, fortsätter att utveckla sina produkter för bättre behandling av cancer. Företaget är idag ett av de största medicintekniska bolagen med huvudkontor i Sverige.

Elekta Unity är det första systemet som kombinerar visualiseringsteknik med MR-kamera med strålteknik och intelligent mjukvara för att kirurger med hög upplösning ska kunna se det som de behandlar. Elekta Unity visades för första gången på konferensen Estro år 2017.

11. Labbmetod som används världen över

ELISA, enzymkopplad immunadsorberande analys, för att kvantifiera och upptäcka antikroppar eller antigen skapades i början av 70-talet av Peter Perlmann och Eva Engvall vid Stockholms universitet. Metodens verkliga genomslag kom cirka ett decennium senare. Idag används den i hela världen.

12. En svensk Tigr? – Kirurgiskt nät bryts ned i kroppen

Det kirurgiska nätimplantatet Tigr Matrix används inom bukväggs- och bröstrekonstruktioner efter cancer. Tekniken har utvecklats av Uppsalabolaget Novus Scientific och nätet är tillverkat av syntetiska resorberbara polymerer. Nätet ger försvagade mjukvävnader ett tillfälligt stöd under läkningsfasen, i sex till nio månader, och bryts sedan ned och försvinner ur kroppen efter tre år. 2010 började nätimplantatet att säljas globalt.

Artikeln är en del av vårt tema om Topp 20 innovationer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094