Byggstart för Galdermas nya produktionsanläggning i Uppsala
Galderma, som utvecklar och marknadsför produkter inom medicinsk och estetisk hudvård, investerar närmare två miljarder kronor för att bygga den nya produktionsanläggningen med tillhörande lager.
Företaget är schweiziskt, men har sedan tidigare en anläggning i Uppsala med närmare 600 anställda, varav cirka 400 inom produktion, 150 inom forskning och utveckling och ett 50-tal inom bolagets nordiska marknadsbolag.
Galdermas olika divisioner tillverkar såväl läkemedel som olika typer av hudkrämer och fillers. Verksamheten i Uppsala kan ses som Galdermas ”huvudkontor” för injicerbara estetiska produkter, och den nya anläggningen ska möta en ökande efterfrågan på det området.
Det handlar bland annat om produktion av företagets fillers, varav den mest kända är Restylane, men även om en ny biologisk substans som är under utveckling och väntas vara klar för marknaden nästa år.
– Anläggningen kommer att ta hand om hela tillverkningslinjen, från att vi formulerar råvaran till att den är packad och klar att skicka till kund, säger platschefen Kim Sandell.
Vid bygget av den nya anläggningen har Galderma valt att samarbeta med Keyplants, ett svenskt ingenjörsföretag som specialiserat sig på byggnadslösningar för life science-industrin, och som bland annat byggt en vaccinfabrik i Afrika, som Life Science Sweden tidigare berättat.
Den nya anläggningen byggs precis intill den gamla. Man har valt att använda sig av en teknik med moduler, vilka byggs av Keyplants i västgötska Vara och sedan forslas med lastbil till Uppsala, där de sätts ihop.
Varje modul är cirka 4x14 meter stor, och det rör sig om totalt cirka 500 byggblock.
– Det är nästan som att bygga lego, men med väldigt stora klossar. När vi sätter ihop dem får vi ett trevåningshus på 9 000 kvadratmeter, till en början. Fördelen med metoden är att det är ganska lätt att lägga till mer yta genom att plocka på nästa "legobit", säger Kim Sandell.
Det första spadtaget togs i början av denna vecka, och anläggningen väntas stå helt klar inom 4-5 år.
Kommer expansionen att leda till nyanställningar?
– Vi kommer att behöva skifta lite kompetens eftersom vi går in i en mer högautomatiserad anläggning. Exakt var vi hamnar med nyanställningar är svårt att säga i nuläget. Men Galderma har sedan 2021 nyanställt 150 personer och kommer att behöva utöka med specialkompetenser inom bland annat automation, Six Sigma och Lean, säger Kim Sandell.