Ämne från äppelträdets bark gav bättre dialys i djurstudie
Carl Öberg, docent inom njurmedicin vid Lunds universitet, har i flera år forskat för att utveckla en effektivare behandling för patienter med påsdialys, som patienten ofta sköter i hemmet.
– För att kunna dra ut vätska från blodet behöver man skapa osmos, en slags vattentransport, som sker genom att man tillsätter hög koncentration av glukos i dialysvätskan som därmed kan suga åt sig vatten från blodet, säger Carl Öberg, i ett pressmeddelande.
Patienten absorberar dock stora delar av glukosen och därmed blir vattenborttagningen mindre effektiv när glukos försvinner från dialysvätskan. Carl Öbergs forskargrupp har i en djurstudie upptäckt att glukos inte enbart transporteras mellan celler, utan att glukosen också tas upp i cellernas glukoskanaler. Genom att blockera kanalerna med floretin – ett ämne som kommer från äppelbark – kunde forskarna minska glukosupptaget med 30 procent. Det ledde också till att vattenborttagandet förbättrades med 50 procent.
– Uppfattningen att glukos transporteras mellan cellerna, har tidigare varit ett paradigm. Ingen hade kunnat tro att det skulle kunna vara på något annat sätt. Med vår upptäckt förändras allt. Nu är nästa steg att testa detta kliniskt på människor, säger han.
Det har skett en ökning av patienter med påsdialys efter att fördelarna med att dialysen kan genomföras i hemmet har uppmärksammats under pandemin. Carl Öbergs bedömning är att en stor del av patienterna skulle kunna få dialys i hemmet. Drygt 4 000 personer i Sverige är beroende av dialys och idag finns det två former av dialysbehandling – bloddialys som främst görs på sjukhus och påsdialys som görs via bukhinnan och som kan skötas i hemmet.
– Behandlingen är inte lika dyr som bloddialys, vilken kostar över en halv miljon kronor per patient och år. Med samma budget kan man alltså behandla många fler patienter, säger Carl Öberg.
Studien är publicerad i Journal of the American Society of Nephrology: Phloretin Improves Ultrafiltration and Reduces Glucose Absorption durin Peritoneal Dialysis in Rats