De vann en postdoc hos Astra Zeneca
Cátia Bonito Ferreira pitchade sitt forskningsförslag inför en jury bestående av bland andra Mene Pangalos, global forskningschef på Astra Zeneca och Sveriges nationella life science-samordnare Jenni Nordborg i finalen den 19 oktober. Nu står det klart att hon vann.
– Jag är oerhört glad över att bli utvald som vinnare i Postdoc Challenge. Nu får jag möjligheten att ta min forskning vidare, och med hjälp av all kompetens och de verktyg som Astra Zeneca har, påbörja resan från forskning till läkemedel, säger Cátia Bonito Ferreira till Life Science Sweden.
För hennes del går flytten till Astra Zenecas R&D-anläggning i Göteborg.
Cátia Bonito Ferreira har de senaste tio åren forskat inom beräkningskemi och genom en databaserad metod för att upptäcka nya läkemedel vill hon ta fram en behandling mot MCAD, en sällsynt och metabol sjukdom. Idag finns inget botemedel mot sjukdomen som orsakas av brist på ett enzym som behövs för att bryta ned fettsyror i kroppen.
Inför finalen sa hon till Life Science Sweden:
– Det är personligt – jag behöver bidra till samhället och utveckla en läkemedelsbehandling för det här patienterna. Den här sjukdomen står för åtminstone 20 procent av plötsligt spädbarnsdöd under barnets första dagar i livet.
Här är alla vinnarna
Patience Chihomvu, Sydafrika
Cátia Bonito Ferreira, Portugal/Sverige
Ana Filipa Dias Louro, Portugal
Rakhee K. Ramakrishnan, Förenade arabemiraten
Goncalo Emanuel Duarte Rosas da Silva, Nordirland
Mark Waterhouse, Storbritannien
Cátia Bonito Ferreira var dock inte den enda som vann en postdoc. Alla sex som gick till final får nu en fullt finansierad tjänst hos valfri Astra Zeneca-anläggning i världen. Förslagen som redovisades i finalen var för bra för att inte belönas, enligt Astra Zeneca.
Astra Zeneca skriver i en kommentar till Life Science Sweden att "de sex vinnande förslagen täcker en mängd olika vetenskapliga områden och tillvägagångssätt. De valdes ut tack vare sin potential att innovera framtidens upptäckter av läkemedel och förändra livet för människor med några av världens mest komplexa sjukdomar".
– Vi lanserade Postdoc Challenge för att främja en mångfald av tankar och stimulera möjligheter till forskning runtom i världen. Den här tävlingen har lyckats sammanföra de smartaste hjärnorna, hjälpt dem att omvandla sin idéer till projekt som på ett meningsfullt sätt kan gagna patienter, och dessutom gett deras forskningskarriärer nytt bränsle. Jag ser fram emot att anordna den här tävlingen igen under kommande år, säger Mene Pangalos.
MCAD-brist
Sjukdomen ger ofta de första symtomen hos barn mellan 3 till 24 månader, men kan också komma barnets första dagar. Ibland visar den sig inte förrän i vuxen ålder och då i samband med exempelvis en infektion, en kroppsskada eller ett kirurgiskt ingrepp.
MCAD ingår sedan 2010 i screeningen av nyfödda och sjukdomen är en de vanligaste medfödda och ärftliga ämnesomsättningssjukdomarna i stora delar av världen. I Sverige föds 5 till 6 av 100 000 barn med diagnosen.
Källa: Socialstyrelsen