Lyft för life science – “Investeringsviljan tillbaka efter nej, nej, nej”
Det ekonomiska läget har fått stor påverkan för utvecklingsbolag inom life science. Men enligt Okee Williams, som arbetar med att resa kapital till bolag inom sektorn i sin roll som företagsrådgivare på investeringsbanken Redeye, har det förändrats till det bättre sedan 2022 – som han kallar “ett av de värsta åren någonsin” för biotech i många länder, med en mycket stark inbromsning efter det blomstrande 2021.
– 2023 började väldigt positivt. Investeringsviljan är tillbaka lite, från “nej, nej, nej”. Trots det finansiella läget finns en väldigt stark pipeline med flera bolag som bubblar, det finns kapital på marknaden och det finns intresse för sektorn, säger han.
– Att investera inom det här området är förknippat med hög risk. Om försäljning av produkterna, som normalt har väldigt hög vinstmarginal, börjar ta fart så kommer bolagen generera höga vinster. Det är oerhört spännande.
Att branschen påverkas av konjunkturen är dock tydligt. Enligt Okee Williams har det blivit betydligt tuffare för prekliniska “förhoppningsbolag” – investerarna har blivit mer selektiva och föredrar mogna bolag. Företagen måste också vara villiga att sänka värderingen, kunna presentera ett långsiktigt utvecklingsscenario och rikta sitt fokus på kärnverksamheten.
– Flera har lagt ned utvecklingsprogram, eller lagt dem på is. De har blivit mer fokuserade eftersom de har tagit in mindre kapital än de kanske hoppades. Värderingen på vissa bolag går ner så mycket på börsen nu att de blir aptitliga för investerare. Men för bolag som inte börsnoterats tar det längre tid att reglera värderingen, de behöver först resa mer kapital.
Som goda exempel lyfter han Calliditas, Bio Arctic och Hansa Biopharma.
– Vi ser stjärnor som går bra, det finns många ljusglimtar. De kan också driva intresset vidare för sektorn och på så sätt även hjälpa de mindre bolagen.
Inom medtech går det inte bara bra för stora bolag som Elos, Electa och Getinge – även mindre spelare som Bone Support, Oss Dsign och Integrum “börjar ta fart” enligt Okee Williams.
– Det händer mycket och life science är generellt en innovativ bransch. Även om det svänger mer än tidigare och tar längre tid att få in pengar är behovet globalt jättestort. Människor behöver läkemedel och än har vi inte botat cancer, även om vi kommit långt. Det kanske blir trångt på marknaden senare under 2023 eftersom många avvaktat med att resa kapital, det får vi se.