23948sdkhjf

V: Skatteavdrag för företag

- Vänsterpartiet vill stärka forskningen i små och medelstora företag både genom ökade anslag till forskningsprogram såsom Forska & Väx, men även genom skatteavdrag till företag som satsar på forskning.
Hur ska vi göra för att Sverige ska behålla sin position i världen inom life science?

- Staten måste fortsätta att ta ett stort ansvar för den fria grundforskningen och där utgör den medicinska forskningen en viktig del. Det innebär också att styrningen måste minska. Den borgerliga regeringen har infört en detaljstyrning av forskning som gör att den forskarstyrda och nyfikenhetsinitierade forskningen hotas, som har en stor del i att svensk forskning har varit världsledande inom många områden.

Vilka typer av subventioner och stimulanser kan ni tänka er för att attrahera företag och kompetens till den svenska life science – sektorn?

- Vi vill ha en innovations- och riskkapitalfond på fem miljarder kronor, vilket är ett gemensamt förslag från oss rödgröna. Vi vill också fördubbla Forska & Väx-anslaget hos Vinnova, skapa demonstrationsanläggningar i innovativ riktning och upprätta en offentlig innovativ upphandling som till att börja med stöds med 50 miljoner kronor, samt kreditering på skattekontot för företag som satsar på FoU.



Svensk forskning har fått mer pengar än någonsin tidigare under senaste mandatperioden. Vill ni fortsätta denna satsning – och i så fall med hur mycket pengar?


- Vi har för närvarande inga förslag att öka forskningsresurserna eftersom den senaste forskningspolitiska propositionen fortfarande gäller. Om vi är med och bildar regering kommer vi i så fall att återkomma i frågan och att medicinsk forskning tillhör ett område som behöver ökade anslag. Det vi säkert kan säga är att vi vill avskaffa detaljstyrningen av forskning som den nuvarande regeringen har infört.



På vilket sätt vill ni stödja just life science-branschen? Vill ni till exempel sätta upp branschprogram?


- Vi vill gärna se fler branschsamtal och -program och life science skulle då kunna vara ett område som är tänkbart.

Hur vill ni prioritera inom svenska forskningssatsningar – stimulera allmän grundforskning eller satsa på strategisk forskning?

- Det är viktigt att staten satsar på hela forskningskedjan och vi anser inte att det ska prioriteras mellan just dessa två typer av forskningsstöd. Återigen vill vi dock påpeka att grundforskningen inte ska styras.

Vad vill ni göra för att förbättra situationen för kliniska prövningar i Sverige?

- Det bästa sättet att understödja detta är att det offentliga fortsatt tar ett stort ansvar för forskning och inte minst forskningens infrastruktur – om man till det senare räknar vikten av att ha offentligt finansierade och drivna sjukhus där forskningen kan bedrivas.



Vad tänker ni göra för att hjälpa företag inom life science att ta steget från forskning till att lansera en produkt?


- Staten ska även stödja nyttiggörandet av forskningsresultat och det ska ske i samarbete med företag. Vänsterpartiet vill framförallt stärka forskningen i små och medelstora företag både genom ökade anslag till forskningsprogram såsom Forska & Väx, men även genom skatteavdrag till företag som satsar på forskning. Det behövs också stärkta offentliga strukturer för innovation samt för sådd- och riskkapital.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062