23948sdkhjf

Läkemedelsverket vill att EU ställer krav på produktionen

Rapporterna om läkemedelsbolagens stora utsläpp i Indien gav det redan låga förtroendet för branschen ytterligare en törn. Nu vill Läkemedelsverket att EU ställer miljökrav på läkemedelsproduktionen.
I den EU-lagstiftning som finns idag ställs inga miljökrav på produktionsprocesserna i det som kallas GMP, god tillverkningssed. Men tack vare ett svenskt initiativ kan det snart bli ändring på detta. Branschen har dock mycket kvar att jobba på när det gäller hållbarhetsfrågor, vilket framgår tydligt i och med sistaplatsen i undersökningen Sustainable Brands 2011.

– Att läkemedelsbranschen hamnar sist tror jag beror på två saker. Dels startade man sitt hållbarhetsarbete senare än de andra branscherna, dels har man inte kommit lika långt i sin kommunikation. Ofta har man nöjt sig med att ta fram ett läkemedel som är bra för allmänhetens hälsa, men bortsett från miljöaspekterna. Nu finns det ett tryck från både företagen själva och konsumenterna att branschen måste ta sitt helhetsansvar som vilken annan industri som helst, säger Charlotte Unger, miljöchef på Läkemedelsverket.



Att den senaste
tidens rapportering om miljöskandalerna i Indien har påverkat konsumenternas förtroende är hon helt övertygad om.

– Förut visste folk kanske inte hur läkemedelsbranschens an­svarstagande såg ut, men nu har det startats diskussioner om till exempel möjligheten till konsumentval på apoteken.

Läkemedelsverket håller just nu på att ta fram ett förslag på hur miljökraven ska kunna inkluderas i de befintliga GMP-reglerna, och i juni ska man rapportera till regeringen om hur detta ska gå till mer i detalj. Senare i sommar presenterar regeringen sin nya läkemedelsstrategi, som bland annat kommer att ta upp hur läkemedelsindustrin kan minska sin miljö­påverkan.

– Det är enklare att inkludera nya krav i redan befintliga regler och att ändra eller utöka en lagstiftning än att ta fram en helt ny. Vi hoppas på starkt stöd från EMA och har redan fått vissa indikationer på att de tycker det hela låter intressant.

Insikten om att EU-länderna idag exporterar sina miljöproblem gör att det nya förslaget kan få gehör hos såväl politiker som företag och konsumenter. Inte minst för att initiativet i grunden kommer från den svenska läkemdelsindustrin.

– Enligt svensk miljöpolitik ska vi inte exportera problemen till andra länder, men det är precis vad vi gör nu. Och efter skandalen i Indien uppmärksammades detta av Läkemedelsindustriföreningen, och Föreningen för generiska läkemedel. De ordnade ett möte med regeringen, som i sin tur gav Läkemedelsverket i uppdrag att utreda hur man kommer åt problemet. Så ledes kan man säga att initiativet kommer från läkemedelsbranschen själv.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079