23948sdkhjf

Krafttag behövs mot den illegala läkemedels-handeln.

30 procent av svenskarna köper olagliga läkemedel på nätet.
Varje år riskerar tusentals svenskar sin hälsa när de handlar olagliga läkemedel på nätet. Bland storsäljarna finns potenshöjande medel och olika bantningspreparat, som ofta marknadsförs som naturprodukter eller örtpreparat. Men det blir också allt vanligare med antidepressiva medel, allergimedicin, antibiotika mot könssjukdomar, läkemedel mot influensa och till och med mot cancer.

Intresset hos konsumenterna att handla på nätet är stort och växer hela tiden – så också när det gäller läkemedel. Det är därför ett allvarligt problem att majoriteten av de preparat som säljs denna väg är illegala och okontrollerade. För den enskilde konsumenten är det omöjligt att bedöma vad en produkt innehåller och om den är säker eller inte. Det finns nämligen inga garantier för att alla innehållsämnen står med på förpackningen, eller att det som står i innehållsförteckningen stämmer.

Läkemedelsverket är den myndighet som ansvarar för att motverka den olagliga handeln med läkemedel och de senaste åren har vi hjälpt polisen och tullen med analyser av ett stort antal beslagtagna preparat som sålts på nätet eller som beslagtagits av tullen. Medlen innehåller ibland förbjudna eller giftiga substanser, eller godkända substanser i felaktiga doser. Oavsett vilket är det farligt, inte minst för att preparaten säljs utan recept och utan att en läkare bedömt om läkemedlet är lämpligt.



2008 genomförde Läkemedelsverket
en informationskampanj riktad till allmänheten och vi såg i de undersökningar vi gjorde då att så många som 30 % av svenskarna hade köpt läkemedel på nätet och att 70 % kunde tänka sig att köpa. Under 2011 effektiviserar vi på olika sätt vårt arbete mot olaglig handel med läkemedel. En viktig del är att öka riskmedvetenheten hos konsumenterna och vi ska analysera och definiera vilka målgrupper som är i störst behov av information. Vilka köper läkemedel på nätet idag? Vilka kan tänka sig att köpa läkemedel? Vilken typ av preparat efterfrågas och i vilka miljöer befinner sig dessa personer? För att kunna nå ut med information till de mest riskbenägna målgrupperna måste vi börja med att söka svaren på dessa frågor.



För att lyckas med
detta behöver vi också samråda med olika aktörer som exempelvis skola, sjukvård, tull och polis, men också med andra myndigheter och i viss mån även med läkemedelsindustrin. I samverkan med Apotekens Service AB och andra berörda aktörer ska vi till exempel utreda lösningar för att införa de säkerhetsdetaljer som kommer att bli obligatoriska för vissa läkemedel i framtiden. Tanken är att legala läkemedel, som är framtagna enligt gällande krav och som är godkända för försäljning, ska märkas för att det ska vara möjligt att identifiera och spåra förfalskade läkemedel som kommit in i den legala distributionskedjan.

Helt klart är att vi behöver angripa problemet med illegala läkemedel från olika håll och på olika nivåer för att nå framgång. Det är rent av livsviktigt.

Christina Åkerman, generaldirektör Läkemedelsverket

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063