23948sdkhjf

Nytt center tar över där företagen misslyckas

Amerikanska läkemedelsbolag tar inte fram nya mediciner tillräckligt snabbt. Därför inrättar landets regering ett nytt center som tar över olönsamma projekt.
I höst invigs National center for advancing translational sciences, NCATS. Centret ska utföra den forskning som de amerikanska läkemedelsföretagen inte klarar på egen hand. Den amerikanska hälsovårdsmyndigheten, NIH, står bakom initiativet. Bakgrunden är att allt fler läkemedelskandidater förblir outforskade eftersom läkemedelsföretagen saknar de resurser som krävs för att ta dem vidare till kliniska prövningar.

Ovanliga sjukdomar

Det nya centret ska framför allt ägna sig åt de delar av läkemedelsutvecklingen som inte är lönsamma för privata företag. Det inkluderar bland annat framtagning av behandling för ovanliga sjukdomar. Ambitionen är att centret ska kunna kliva in på alla nivåer, från att söka upp lämpliga läkemedelskandidater till att utföra djurförsök och i vissa fall påbörja tester på patienter. Målsättningen är att när ett projekt har kommit så långt att det blir lönsamt ska det tas över av läkemedelsföretag som vidareutvecklar produkten. Därmed ska centret undvika att konkurrera med verksamma företag.

Maria Sörby, föreståndare för Science for life laboratory i Uppsala, tycker att det är ett intressant initiativ.

– Förhoppningsvis kan forskning som finansieras av regeringar åstadkomma sådant som läkemedelsföretag inte kan. Även i Sverige finns många flaskhalsar på vägen till ett färdigt läkemedel. Inte minst saknar sjukhus och företag ibland de resurser som krävs för att utföra kliniska prövningar, säger hon.

Samarbete krävs

Maria Sörby anser dessutom att utvecklingen av nya läkemedel är en fråga som berör alla länder, men att strategierna för att lösa problemen kan se olika ut.

– Jag tror inte att det är något en aktör kan lösa helt på egen hand. Det krävs ett nära samarbete mellan sjuk- och hälsovård, företag och universitet.

Science for life laboratory, som också finns i Stockholm, är ett nationellt resurscentrum, med syfte att utveckla, tillämpa och tillgängliggöra teknik för forskning inom biologi och medicin.

– På så vis har vi en del gemensamt med centret i USA. Men vårt uppdrag går främst ut på att stödja akademisk forskning, säger Maria Sörby.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.47