23948sdkhjf

Layerlab genomgår en företagsrekonstruktion

Sätter hoppet till ljusning på börsen eller försäljning av verksamhetsdelar.
Layerlabs styrelse lämnade i mitten av december in en ansökan om företagsrekonstruktion vid Göteborgs tingsrätt. Nu arbetar bolagets ledning och styrelse för fullt för att hitta en lösning på sin ekonomiska situation.

- Huvudspåret är att invänta att marknaden utvecklas positivt samtidigt som vi fortsätter att leverera mot våra uppsatta mål. Detta hoppas vi skall resultera i att vi kan ta in det kapital vi har i våra planer till april 2012. Men vi överväger också möjligheten att sälja någon av våra två verksamhetsdelar, säger Layerlabs vd Torbjörn Pettersson.

Layerlab utvecklar och säljer forskningsverktyg och har sedan en tid sina produkter på marknaden. Under det tredje kvartalet 2011 ingick Layerlab ett distributörsavtal med Attana om att sälja Layerlabs analyskit Memlayer på den globala marknaden.

- Men det tar tid innan marknaden får fart. Och så länge behöver vi kapital till den löpande verksamheten, säger Torbjörn Pettersson.

Under våren 2011 genomförde Layerlab en fulltecknad nyemission som gav bolaget sex miljoner kronor före emissionskostnader. Emissionen bestod till cirka två tredjedelar av nya aktier och resten var teckningsoptioner som gav aktieköparna möjlighet att konvertera till aktier vid ett senare tillfälle. Detta för att bolaget inte ville späda ut ägandet för mycket för ägarna genom att släppa för många aktier då kursen var relativt låg.

- Planen var att släppa aktier under våren och sedan låta köparna teckna nya aktier till ett fördelaktigt pris efter att aktiekursen stigit till hösten. Men istället drogs vi in i den turbulenta tid som hela världsmarknaden drogs in i precis innan sommaren och kursen på vår aktie sjönk istället för att gå upp, säger Torbjörn Pettersson.

Vid emissionstillfället såldes aktierna till en teckningskurs på 2,5 kronor aktien. Teckningsoptionerna skulle konverteras till nya aktier till en teckningskurs på 3,8 kronor aktien innan den sista oktober 2011.

- När konverteringsperioden närmade sig sitt slut ville förstås ingen konvertera sina optioner till aktier till ett pris som var högre än den aktiekurs som då rådde på marknaden. Det gjorde att vi inte fick in det kapital som vi räknat med och som behövdes för att driva verksamheten enligt vår plan, säger Torbjörn Pettersson.

Istället försökte bolaget göra en riktad nyemission för att få in pengar, men lyckades bara få in kapital som skulle räcka för att finansiera en företagsrekonstruktion.

- Att göra en riktad emission i ett läge då aktiemarknaden faller är jättesvårt. Vi får nu istället ta vägen via en företagsrekonstruktion för att sedan komma ut med nya tag på marknaden. Våra produkter har tagits emot positivt och vi har en fortsatt stark tro på vår framtid.

Under perioden januari-september 2011 omsatte Layerlab 347 000 kronor, vilket är en ökning mot samma period 2010 då omsättningen var 190 000 kronor. Trots att bolaget ökat omsättningen är intäkterna fortfarande lägre än utgifterna. Resultat före skatt blev under januari-september -4,8 miljoner kronor. Bolaget ökade därmed förlusten då resultat före skatt för samma period under 2010 var - 2,4 miljoner kronor. Layerlab styrelse meddelade i slutet av november att bolagets finansiella situation var mycket allvarlig och att de övervägde att ansöka om konkurs. Sedan dess har bolagets styrelse undersökt både finansiella och industriella lösningar. En företagsrekonstruktion brukar normalt pågå i tre månader om inte företaget ansöker om förlängning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.204