23948sdkhjf

USA tar hjälp av Danmark för att få skydd mot virusrelaterade terrorbrott

Bavarian Nordic ska ta fram vaccin mot smittkoppor och blödarfeber.
Det danska läkemedelsbolaget Bavarian Nordic har tecknat ett avtal med den amerikanska hälsomyndigheten om att utveckla ett vaccin som kan förhindra att landet lamslås av virusrelaterade terrorbrott. Avtalet värderas upp till 124 miljoner kronor.

Inledningsvis kommer det amerikanska National institute of allergy and infectious diseases, som är en del av amerikanska National institutes of health, att betala ut omkring 30 miljoner kronor under de första två åren. Finansieringen ska täcka den prekliniska utvecklingen av vaccin som ska påskynda kroppens immunförsvar efter att ha utsatts för avsiktliga utsläpp av patogener som anses vara ett hot mot folkhälsan. Forskarna ska främst fokusera på patogener som amerikanska myndigheter klassificerar som den största hälsofaran, som smittkoppor och Marburgvirus som ligger bakom blödarfeber.



Lyckas Bavarian Nordic
att ta fram lovande kandidater kan avtalet förlängas och preparatet testas i kliniska fas I-studier. Bavarian Nordic har då möjlighet till ytterligare betalning på nära hundra miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078