23948sdkhjf

Tonio Borg: "Jag är inte här för att överge mina åsikter"

Uppdaterad: Den föreslagne EU-kommissionären Tonio Borg frågas ut i EU-parlamentet. Många frågor handlar om hans påstådda kontroversiella åsikter om skilsmässa, abort och homosexuella.
Under tisdagseftermiddagen hölls en utfrågning i Bryssel av maltesen Tonio Borg som föreslås bli ny EU-kommissionär för hälsa och en ersättare till John Dalli. Efter att det blev klart att Tonio Borg föreslogs bli ny hälsokommissionär har det skrivits en hel del om Tonio Borgs åsikter kring mänskliga rättigheter. Efter flera försök att få fram ett rakt svar angående Tonio Borgs påstådda kritiska inställning till aborter, skilsmässor och homosexuella, fick utfrågarna svar på tal.

- Jag har inte kommit hit för att överge mina personliga åsikter, men jag är bunden av regler i en position som EU-kommissionär. Jag har svarat tydligt att jag inte avser lägga mig i ländernas egna lagar men vi har alla olika riktlinjer att gå efter, sa Tonio Borg under utfrågningen.

På tidigare frågor om hans inställning till abort och homosexuella klargör Tonio Borg att medlemsstaterna själva sätter sina lagar och att det inte är EU-kommissionens uppgift att lägga sig i det. På den direkta frågan om han aktivt kommer att försöka få Malta att ändra sina lagar och legalisera abort svarade han:

- Malta har egna traditioner även om det är ett EU-land och som jag sagt tidigare kan vi inte lägga oss i enskilda medlemsländers lagar, sa han.

På temat lyftes även frågan om Tonio Borgs inställning till forskning på stamceller, var på han svarade:

- Jag ser inga problem med det, bortsett från mina privata åsikter, så länge forskningen håller sig inom de regler och lagar som finns, sa han.

En annan fråga löd: “Vad tycker du ska göras för tillgängligheten av nya läkemedel?”

- Vi är alltid öppna för nya läkemedel och också till alternativa metoder. Så länge metoderna är säkra ska vi inte lägga oss i vad patienter väljer. Olika patienter upplever effekt från olika behandlingar och valet ska därför vara upp till patienten.

Trots att Tonio Borg anser att kommissionen inte ska blanda sig in i medlemsländernas egna lagar vill han se en sammanhållande policy för hälsofrågor för att undvika diskriminering i vården, men hur en sådan skulle se ut gick han inte in på.

- Jag tycker att vi ska ha en sammanhållen policy för hälsa. Det finns många viktiga frågor som dödlighet och uppskattad sund livslängd som leder till oro där barn och äldre ofta är drabbade, sa han.

Efter utfrågningen kommer de politiska grupperna att samlas var för sig för att ta ställning till förslaget om att tillsätta Tonio Borg som ny hälsokommissionär. Parlamentet kommer därefter att rösta under nästa vecka.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109