23948sdkhjf

"Vi uppvaktas varje dag av olika länder som vill att vi flyttar dit"

Anders Ekblom, Sverige-vd Astrazeneca, vill se konkurrenskraftiga skattesystem, stabilitet över mandatperioder och att utländska forskare lockas till Sverige, för att landets export ska hålla sig fortsatt stark.
- Vi har en anläggning i Sverige som genererar 60 miljarder kronor i exportintäkter. Samtidigt uppvaktas vi dagligen av olika länder som ger oss erbjudanden om att flytta produktionen dit och där ser vi gärna hur Sverige kan attrahera oss för att vara kvar. Bolagsskatten är en del, sa Anders Ekblom, Astrazenecas Sverige-vd som deltog i en paneldiskussion på Sweden Bios tioårsjubileum på tisdagen.

Fokus låg bland annat på export när branschorganisationen Sweden Bio på tisdagen firade tioårsjubileum och frågan om hur Sverige skulle behålla och utveckla den starka exportindustri var togs upp under en paneldiskussion. Anders Ekblom med foten i den globala läkemedelsindustrin lyfte vikten av skatteincitament för att locka stora bolag att komma till, eller stanna kvar i, Sverige.

- Se till att Sverige är attraktiva för utländska forskare. Sverige är ett så litet land och vi klarar inte av att göra allt själva. Se också till att det finns förutsägbarhet och stabilitet mellan mandatperioderna, sa han.

Också Johan Brun , medicinsk direktör på Pfizer, talade utifrån ett globalt perspektiv.

- Biotech innovationer och allt som tillhör är så klart viktigt men vi måste samtidigt skapa ett land där innovationerna kan testas, vidareutvecklas och utvärderas, annars försvinner de utomlands. Det är viktigt med en hemmamarknad, sa han.

Johan Brun pekade ut samverkan mellan sjukvården och industri som den viktigaste åtgärden för att locka stora bolag.

- Bryt upp regionala låsningar för att hitta de små nischade patientgrupperna, det skulle locka de globala bolagen. Sjukdomar med små patientgrupper kan inte heller förutsättas kunna efterleva samma effektmål som läkemedel för stora behandlingsgrupper, sa han.

Från sjukvårdens sida fanns Erik Weinman, landstingsråd i Uppsala, som gärna ville se en sjukvård som var öppen och tillgänglig där innovationer gavs plats.

- Men det krävs bra respekt för vad båda parterna gör. Vi vill erbjuda bra sjukvård och då räcker det inte att vara innovativa utan vi måste också vara industriella, sa han.

Paneldiskussionen föregicks av handelsminister Ewa Björling som, förutom att lyfta vikten av life science som exportindustri, även såg behov av att satsa mer på små och mellanstora life science-företag.

- Regeringen satsar nu extra på life science. Men det krävs ett särskilt stöd till de små och mellanstora bolag som skyggar för att exportera till utvecklingsländer med snabbväxande marknader som Indien och Afrika, sa hon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078