23948sdkhjf

Så vill Petersson förbättra klimatet för kliniska studier

| Av Anna Sundström | Tipsa redaktionen

UPPDATERAD. En central nämndmyndighet, en informationsportal, snabbare regulatoriska processer och bättre uppföljning är receptet som ska förbättra klimatet för kliniska prövningar i Sverige.

Regeringens särskilda utredare Ingrid Petersson lämnade i dag, onsdag, in sin rapport om hur samordning av insatser kring kliniska prövningar kan organiseras i Sverige. I rapporten föreslår Petersson en rad organisatoriska förändringar som på sikt ska förenkla för de olika aktörerna som är inblandade i klinisk forskning.

En av lösningarna är att upprätta en central nämndmyndighet med regionala stödfunktioner vars huvuduppgift är att identifiera patienter och prövare. Centralfunktionen, som föreslås heta Nämnden för samordning av kliniska studier, ska också ge råd och praktiskt stöd före och under de kliniska studierna samt erbjuda utbildning till aktörer som är inblandade i klinisk forskning. Ingrid Petersson ser att den viktigaste komponenten i förslaget är att åtgärderna görs snabbt och förhoppningen är att nämndmyndigheten kan vara på plats under första halvåret 2014.

- Det behöver inte vara hundra procent rätt från början, det kan man justera på vägen. Det viktigaste är att regeringen tar ord till handling nu, säger hon.

Ingrid Petersson föreslår också att en informationsportal upprättas där patient och prövare kan etablera kontakt och patienter kan se information om aktuella prövningar. Informationsportalen är tänkt att ligga under nämndmyndighetens ansvar och därför är det en bra början är att etablera denna först, menar Ingrid Petersson.

- Det är den centrala nämndmyndigheten som ska fungera som en katalysator åt allt det andra.

Ingrid Petersson ser inte framför sig en stor myndighet med hundratals anställda utan snarare en mindre med omkring tio personer anställda. Utöver ska det sedan till personer ute i de regionala stödfunktionerna och i rapporten beskriver hon flera aktörer som redan verkar på området.

- Det handlar dels om att samordna resurser som redan finns ute i regionerna men också att stötta upp med ny kompetens, säger hon.

Utredningen har pågått sedan augusti och staten har öronmärkt 40 miljoner kronor för satsningen under 2014. För 2015 har också 40 miljoner kronor avsatts och därefter ska satsningen finansieras med 50 miljoner kronor per år från och med 2016.

I oktober hade Ingrid Petersson kommit halvvägs. Under Gothia Forums konferens om klinisk forskning berättade hon om arbetet och olika sätt som skulle kunna snabba på processerna vid kliniska prövningar.

- Bland annat tittar vi på hur patienter ska kunna anmäla sig till studier och hur de först får kännedom om att studien ska starta, berättade hon under konferensen.

Under konferensen berättade hon också om att arbetsgruppen tittade på bristen på tid och resurser i vården som ett bidragande faktum till att antalet kliniska prövningar sjunker. Redan då fastslog hon att det var utanför hennes uppdrag och några punkter på det temat tas inte upp i rapporten som lämnades in i dag.

- I slutändan är det upp till landstinget att lägga in kliniska prövningar som en del i uppdraget, sa Ingrid Petersson under konferensen.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Biomarkörer, salivprov och patientnära tester

Halverad dödlighet bland infarktpatienter i hjärtskola

Vd-byte på Siemens Healthineers

De ska korta vägen till marknaden

Swelife, Medtech4Health och EIT Health Scandinavia samarbetar för att stärka svensk life science och medicinteknik. Målet är att förkorta tiden till marknadsintroduktion för svenska innovationer.

De får årliga reumatologipriset

Ljusare tider för Oasmia

Nyhetsbrev

Cannabisliknande ämnen i kroppen hjälp vid PTSD-behandling

Arkiv

Testar kemikalier utan djur

Rise har validerat en ny, djurfri metod för att identifiera hormonstörande ämnen – med lovande resultat.

De prisas för nyttiggörande

Pappersbatterier, biobetong och högeffektslasrar är resultaten av pristagarnas forskning. Tre framstående forskare som samtliga har verkat för att få ut sin forskning till praktisk nytta i samhället tilldelas SSF:s nyttiggörandepris.

Smartfish avtalar med medicinteknikjätte

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Dödsfall minskade i Astrastudie

Nu blir svenska sensationsmaterialet smink

När materialet upptäcktes var intresset stort långt utanför Sverige gränser. Materialet var omöjligt hade det sagts. Nu blir supermaterialet smink.

Empros testar sitt viktminskningspreparat

KI:s prorektor anses skyldig till forskningsfusk

Med en hållbar syn på arbetslivet

Vid kompetensbrist är en av lösningarna att få talanger att stanna kvar och utvecklas. För att lyckas behövs ett helhetsgrepp kring arbete, familj och fritid menar nystartade konsult- och rekryteringsbolaget Mpya Sci & Tech.

Breddar sin medtechkompetens

Lag om läkemedel för djur ses över

Nuvarande lagstiftning om läkemedel för djur ska ses över och antibiotika är i fokus.

Nya delar i mänsklig atlas

Nu lanseras tre nya delar i jätteprojektet att kartlägga människans proteiner. Alla proteiner i människans blodceller, hjärnan och kroppens ämnesomsättning har nu sammanställts i den mänskliga atlasen.

Polarcool får ny vd

Nya fynd om hur ledinflammation utvecklas

1

Förkylningsspray inte bättre än placebo

Det primära målet, förbättrad livskvalitet vid förkylning, nåddes inte när Enzymaticas förkylningsspray Coldzyme ställdes mot placebo i en stort studie.

Lättare att identifiera rätt biomarkör

Blir kommunikationschef på Lif

1

Livsviktigt fortsätta äta sin medicin

Ny vd till Rhovac

Studie: Bakterier använder blekmedel

3

Finns ingen specifik gay-gen

Fullständig tumörrespons men svårtolkat om överlevnad

Orexos vd om J&J-domen: "Det finns andra bolag som är mer ökända"

Emission för Redwood

Positiva data för Cantargia

Astra köper förtur av Sobi

Ny chef för Uppsala Bio

2

Nytt avtal för Alligator

Ny topp till Apotekarsocieteten

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.169