23948sdkhjf

Så vill Petersson förbättra klimatet för kliniska studier

| Av Anna Sundström | Tipsa redaktionen

UPPDATERAD. En central nämndmyndighet, en informationsportal, snabbare regulatoriska processer och bättre uppföljning är receptet som ska förbättra klimatet för kliniska prövningar i Sverige.

Regeringens särskilda utredare Ingrid Petersson lämnade i dag, onsdag, in sin rapport om hur samordning av insatser kring kliniska prövningar kan organiseras i Sverige. I rapporten föreslår Petersson en rad organisatoriska förändringar som på sikt ska förenkla för de olika aktörerna som är inblandade i klinisk forskning.

En av lösningarna är att upprätta en central nämndmyndighet med regionala stödfunktioner vars huvuduppgift är att identifiera patienter och prövare. Centralfunktionen, som föreslås heta Nämnden för samordning av kliniska studier, ska också ge råd och praktiskt stöd före och under de kliniska studierna samt erbjuda utbildning till aktörer som är inblandade i klinisk forskning. Ingrid Petersson ser att den viktigaste komponenten i förslaget är att åtgärderna görs snabbt och förhoppningen är att nämndmyndigheten kan vara på plats under första halvåret 2014.

- Det behöver inte vara hundra procent rätt från början, det kan man justera på vägen. Det viktigaste är att regeringen tar ord till handling nu, säger hon.

Ingrid Petersson föreslår också att en informationsportal upprättas där patient och prövare kan etablera kontakt och patienter kan se information om aktuella prövningar. Informationsportalen är tänkt att ligga under nämndmyndighetens ansvar och därför är det en bra början är att etablera denna först, menar Ingrid Petersson.

- Det är den centrala nämndmyndigheten som ska fungera som en katalysator åt allt det andra.

Ingrid Petersson ser inte framför sig en stor myndighet med hundratals anställda utan snarare en mindre med omkring tio personer anställda. Utöver ska det sedan till personer ute i de regionala stödfunktionerna och i rapporten beskriver hon flera aktörer som redan verkar på området.

- Det handlar dels om att samordna resurser som redan finns ute i regionerna men också att stötta upp med ny kompetens, säger hon.

Utredningen har pågått sedan augusti och staten har öronmärkt 40 miljoner kronor för satsningen under 2014. För 2015 har också 40 miljoner kronor avsatts och därefter ska satsningen finansieras med 50 miljoner kronor per år från och med 2016.

I oktober hade Ingrid Petersson kommit halvvägs. Under Gothia Forums konferens om klinisk forskning berättade hon om arbetet och olika sätt som skulle kunna snabba på processerna vid kliniska prövningar.

- Bland annat tittar vi på hur patienter ska kunna anmäla sig till studier och hur de först får kännedom om att studien ska starta, berättade hon under konferensen.

Under konferensen berättade hon också om att arbetsgruppen tittade på bristen på tid och resurser i vården som ett bidragande faktum till att antalet kliniska prövningar sjunker. Redan då fastslog hon att det var utanför hennes uppdrag och några punkter på det temat tas inte upp i rapporten som lämnades in i dag.

- I slutändan är det upp till landstinget att lägga in kliniska prövningar som en del i uppdraget, sa Ingrid Petersson under konferensen.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hon blir ny ordförande för Lif

”Vi måste bygga omvärldstryck”

För att få professionen, administrationen och politikerna att göra upp krävs omvärldstryck genom en samlad patientkår. Det menade Anders Lönnberg under första upplagan av mötet Fokus Patient.

Stabilt läge för smittsamma sjukdomar – men gonorré ökar

Samarbete för framtidens läkemedelstillverkning

Lämnar TLV för IVO

Sofia Wallström blir ny generaldirektör för IVO och lämnar därmed TLV.

Exporterar sin affärsutveckling till Ryssland

Nyhetsbrev

Svenskar skeptiska till AI i sjukvården

Svenskar anser att den ökade användningen av AI gynnar de allra flesta branscher. Post och logistik hamnar i topp. Sämre är det med sjukvården som hamnar i botten av Tietos undersökning över svenskarnas syn på AI.

Arkiv

Internationell forskning i Umeå mot dödliga virus

Läkemedel mot överaktiv blåsa kopplas till åderförkalkning

Stort varsel på Karolinska

För att få ekonomin i balans varslas nu 550 personer på sjukhuset. "Alla måste hjälpas åt".

Ihop ska de förbättra följsamheten hos patienten

Sandoz och Pilloxa samarbetar för att förbättra följsamheten till medicinering hos transplanterade patienter med hjälp av en smart läkemedelsdosett.

Här satsar sjukvård, akademi och industrin på precisionsmedicin

Dödsfall på byggarbetsplats vid Karolinska

Förundersökning inledd i Solna efter dödsolycka vid bygget av en y fastighet för life science.

Hon tar plats på höjdarlista

Varje år samlar den ledande vetenskapliga tidskriften Genetic Engineering News tio namn på de mest lovande ledarna inom affärsvärlden och akademin under 40 år.

De är bästa arbetsgivaren

Ny diagnosmetod ger mer individuell behandling vid SLE

Undersöker fibrers effekt mot diabetes

Örebroforskare: Akne kan signalera ökad risk för prostatacancer

Breddat skydd för håravfallskandidat

SwedenBio-rapport: Rekordår för emissioner på svenska börslistor

Den växande life science-sektorn i Sverige har under den senaste tioårsperioden utökat möjligheterna att finansiera sin verksamhet. Det visar resultatet av en enkät, som besvarats av medlemmar i branschorganisationen SwedenBio.

Från börsen till startup

EU-pengar till probiotikabolag

Riskfyllt för män redan efter ett glas

Män som dricker knappt ett glas alkohol om dagen eller mer löper tydligt ökad risk för blodpropp.

Samband mellan PCB-nivåer och för tidig död bekräftat

1

Gunther organiserar patienter

Här vill flest jobba

Värvad från restaurangbranschen

Eurocine vaccines ordförande lämnar

Lovande behandling mot fentanylmissbruk

Köper upp AI-teknik för embryon

EMA-godkänt för Wuxi STA i Shanghai

Får utökat tillstånd för stamceller

Är ny vd för APL

Han tar över på Karo

Nya data från Alligator

USA-patent till Biovica

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.111