23948sdkhjf

Så vill Petersson förbättra klimatet för kliniska studier

| Av Anna Sundström | Tipsa redaktionen

UPPDATERAD. En central nämndmyndighet, en informationsportal, snabbare regulatoriska processer och bättre uppföljning är receptet som ska förbättra klimatet för kliniska prövningar i Sverige.

Regeringens särskilda utredare Ingrid Petersson lämnade i dag, onsdag, in sin rapport om hur samordning av insatser kring kliniska prövningar kan organiseras i Sverige. I rapporten föreslår Petersson en rad organisatoriska förändringar som på sikt ska förenkla för de olika aktörerna som är inblandade i klinisk forskning.

En av lösningarna är att upprätta en central nämndmyndighet med regionala stödfunktioner vars huvuduppgift är att identifiera patienter och prövare. Centralfunktionen, som föreslås heta Nämnden för samordning av kliniska studier, ska också ge råd och praktiskt stöd före och under de kliniska studierna samt erbjuda utbildning till aktörer som är inblandade i klinisk forskning. Ingrid Petersson ser att den viktigaste komponenten i förslaget är att åtgärderna görs snabbt och förhoppningen är att nämndmyndigheten kan vara på plats under första halvåret 2014.

- Det behöver inte vara hundra procent rätt från början, det kan man justera på vägen. Det viktigaste är att regeringen tar ord till handling nu, säger hon.

Ingrid Petersson föreslår också att en informationsportal upprättas där patient och prövare kan etablera kontakt och patienter kan se information om aktuella prövningar. Informationsportalen är tänkt att ligga under nämndmyndighetens ansvar och därför är det en bra början är att etablera denna först, menar Ingrid Petersson.

- Det är den centrala nämndmyndigheten som ska fungera som en katalysator åt allt det andra.

Ingrid Petersson ser inte framför sig en stor myndighet med hundratals anställda utan snarare en mindre med omkring tio personer anställda. Utöver ska det sedan till personer ute i de regionala stödfunktionerna och i rapporten beskriver hon flera aktörer som redan verkar på området.

- Det handlar dels om att samordna resurser som redan finns ute i regionerna men också att stötta upp med ny kompetens, säger hon.

Utredningen har pågått sedan augusti och staten har öronmärkt 40 miljoner kronor för satsningen under 2014. För 2015 har också 40 miljoner kronor avsatts och därefter ska satsningen finansieras med 50 miljoner kronor per år från och med 2016.

I oktober hade Ingrid Petersson kommit halvvägs. Under Gothia Forums konferens om klinisk forskning berättade hon om arbetet och olika sätt som skulle kunna snabba på processerna vid kliniska prövningar.

- Bland annat tittar vi på hur patienter ska kunna anmäla sig till studier och hur de först får kännedom om att studien ska starta, berättade hon under konferensen.

Under konferensen berättade hon också om att arbetsgruppen tittade på bristen på tid och resurser i vården som ett bidragande faktum till att antalet kliniska prövningar sjunker. Redan då fastslog hon att det var utanför hennes uppdrag och några punkter på det temat tas inte upp i rapporten som lämnades in i dag.

- I slutändan är det upp till landstinget att lägga in kliniska prövningar som en del i uppdraget, sa Ingrid Petersson under konferensen.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Oasmias nya styrelse inleder omfattande granskning

Efter en rekordlång extrastämma och infekterad ägarstrid byttes hela styrelsen i Oasmia ut. Nu ska bolaget genomlysas och granskas.

Får nyckelposition i SKL

Ny vd för Apoteksgruppen

Affibody i jätteaffär med globalt bolag

Tillsammans ska de utveckla Affibodys läkemedelskandidat mot autoimmuna sjukdomar.

Styrelsen petas – Storägaren vann striden

Efter en rekordlång extrastämma stod det sent på tisdagskvällen klart att styrelsen i Oasmia petas.

KI-studie rekryterar deltagare på Darknet

Nyhetsbrev

Neurovives studie har börjat

Arkiv

Små containrar levererar vaccin

Ny kunskap om nyfödda. ”Det var helt oväntat”.

Även mycket för tidigt födda barn bär på skydd mot virus i form av antikroppar överförda från mamman visar nya analyser. Resultaten var oväntade och bör förändra vårt sätt att se på infektionskänslighet hos nyfödda, enligt forskarna.

Alligators kandidat visar kraftfull effekt

Testar nytt läkemedel inför transplantation

Akademiska sjukhuset är först i landet med att utvärdera det nya läkemedlet som ska förhindra skador på njurar inför transplantation. Från och med februari i år erbjuds patienter behandlingen inom ramen för en klinisk studie.

Eurocine lägger inte ner

Cancerrisk kan spåras i blodet i förväg

Byggplanen i Helsingborg havererar

Nätrapportering av biverkningar igång

ISR startar produktion av cancerkandidat

Här är juryn för Stockholms innovationsstipendium 2019

Motivationsbrist behandlas i klinisk studie

“Både jobb och hem är arbete för kvinnor”

Sjukvården behövs i kampen mot psykisk ohälsa, men inga konkreta förslag på hur människor ska få bättre hjälp, när socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) talade hos Forum för Health policy.

1

Premiärbilderna på hälsoklustret i Mölndal

Så här ser de första husen i GoCo ut – Klustersatsningen för hälsa och innovation som blir Astrazenecas nya grannar.

Markör kan förutsäga överlevnad vid barnleukemi

En molekylär epigenetisk markör har betydelse för att redan vid diagnostillfället särskilja patienter med barnleukemi med hög respektive låg risk för återfall. Det visas i ny forskning vid Umeå universitet.

Ny vd till Pharm assist

Framgångsrikt med renoverade lungor

Blir ledamot av kunglig akademi

Bantningspillret kan vara livsfarligt

Alligator är i gång

Neurovive tar in 28 miljoner

Alzheimerbolag till Nasdaq

Oasmia rekryterar vice vd

Prisas för avlyssning

Spago föreslår ny ordförande

Biovica flyttar upp

Hon ska styra Atos

Hansa närmare marknad

Kassan snart slut hos robotikbolaget

Ny skelettsjukdom hittad av KI-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.147