Stora förväntningar på nya biosimilarer

| Av Mikael Mildén | Tipsa redaktionen

Landsting och kommuner kan spara stora pengar när patent går ut och biosimilarer ersätter originalläkemedel. Men är läkemedelskopior verkligen lösningen på vårdens problem?

I december 2015 gav regeringen TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, i uppdrag att kartlägga marknaden för biosimilarer och se hur man ska kunna få en effektiv priskonkurrens på de nya preparaten. Enligt TLV:s rapport är möjligheterna till besparingar stora.– Vi har haft biosimilarer i tio år, men anledningen till att många pratar om det här nu är att flera stora mediciner har patent som håller på att gå ut. Vi har redan fått kopior till Remicade och Enbrel, och nästa år tror de flesta att Humira förlorar sitt patent, säger Svante Rasmuson, chef för enheten för marknadsanalys på TLV.

Sju av de tio största läkemedlen i Sverige i dag är biologiska läkemedel. De kopior, som utvecklas när patenten har gått ut, kallas biosimilarer, en slags motsvarighet till de syntetiska läkemedlens generika. Landstingen har sparat stora belopp på att använda generika och i sin rapport skriver TLV att en prissänkning på 30 procent med hjälp av biosimilarer skulle ge besparingar på en miljard kronor varje år.

TLV konstaterar också att Norge och Danmark har kommit längre än Sverige med att använda biosimilarer.

Läs också: Sverige ska bli bäst i världen

– De har en mer centraliserad form av upphandling, medan våra landsting arbetar var för sig. I längden ger det problem med ojämlik vård mellan patienter i olika regioner.

Nu har TLV börjat arbeta aktivt med trepartsöverläggningar tillsammans med landstingen och företagen, där de centralt kan förhandla priserna även för biologiska läkemedel. Något som tycks ge bra resultat.

På kort sikt kan biosimilarer alltså bli en god affär för både patienter och landsting. På längre sikt finns dock risken att investeringarna i ny läkemedelsutveckling blir lidande. Det säger Björn Arvidsson, policychef på Roche, som utvecklar biologiska läkemedel.Läs också: Stort anslag för kontroll av biologiska läkemedel

– Värde i hälso- och sjukvården skapas när man inför innovation som gör skillnad. Ett införande av biosimilarer, generika eller kopior av olika slag kan indirekt skapa värde om de resurser som frigörs återinvesteras i hälso- och sjukvården. Biosimilarer löser inga medicinska utmaningar, men det gör innovationer.

Björn Arvidsson vill se större resurser och investeringar i hälso- och sjukvård i Sverige. Han tar cancervården som exempel.

– Det är smickrande för oss att andra företag ser ett värde i att kopiera och sälja våra innovationer, och det visar tydligt att vi har valt rätt strategi, säger han.

Samtidigt har TLV fått ett nytt uppdrag av regeringen. De ska samla producentoberoende information om biosimilarer riktat till sjukvård och patienter för att öka kunskapen om preparaten i hela vårdkedjan.

Fakta: Biosimilarer

Biologiska läkemedel består av mycket stora, komplexa molekyler, något som göra produktionen av kopiorna, biosimilarer komplicerad. Faktum är att det inte går att skapa en exakt kopia av ett biologiskt läkemedel. Därför är kraven på tester och dokumentation större än på de generika som är syntetiska läkemedlens kopior. Det gör att priserna inte heller blir lika låga för biosimilarer som för generika.

Än så länge har vi få biosimilarer ute på marknaden i Sverige, men flera patent på storsäljande biologiska läkemedel är på väg att gå ut.

Biosimilarer kan till exempel vara monoklonala antikroppar och insulin och används ofta för behandling av cancer, reumatiska sjukdomar och diabetes.Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

"Vi får en vrickad bild av Sverige"

Villrådiga politiker som försöker laga det som inte är trasigt – Det och mycket annat diskuterades under årets Forska Sverige-dag.

Ingen ökad risk för stroke vid migrän utan aura

Stort tillslag av illegala läkemedel

25 miljoner beslagtagna tabletter och över 3 500 nedstängda webbsidor blev resultatet efter den årliga internationella operationen mot olagliga läkemedel.

Får hedersutmärkelse

Moberg förstärker

Forskningen i Solna stärks upp rejält

Nu invigs den nya stora forskningsbyggnaden Bioclinicum vid Karolinska universitetssjukhuset. En yta på 40 000 kvadratmeter med plats för bland annat 195 laboratorier står snart redo.

Han blir rektor i Växjö

Arkiv

Positivt EMA-svar för Neurovive

Första nya behandling mot svårbehandlad leukemi på 25 år

Från vin- och spritjätte till barncancerfonden

Tarmsjukdom i barndomen kopplad till ökad cancerrisk

Barn som insjuknar i inflammatorisk tarmsjukdom har ökad risk för cancer, både i barndomen och senare i livet.

Klinisk prövning närmare för stamcellsbolag

Epigenetik som orsak eller verkan

Budgeten i korthet

Den nådiga luntan omfattar drygt 3900 sidor – Här har Life Science Sweden sammanfattat några av förslagen inom utgiftsområdet Hälsa och sjukvård.

Boule utser ny CFO

Svenskt genombrott i malariaforskningen

Forskare från Sverige, Tjeckien och Burkina Faso har upptäckt varför människor ur folkgruppen fulani är mer motståndskraftiga mot malaria.

Nobelpristagarens tips till entreprenörerna

Det går att starta företag på idéer inom medtech och medicinska behandlingar, men det kostar på. Här delar nobelpristagaren Arvid Carlsson med sig av sina bästa tips för att ta sin forskning till nästa nivå.

De får Forska Sveriges pris

En världskänd forskare och en svensk politiker som båda utmärkt sig för sitt engagemang i att lyfta medicinsk forskning, innovation och patientnytta. Nu får de hedervärda utmärkelser.

Får utmärkelse för allergitester

Malin Lindstedt tilldelas stiftelsen Forska utan djurförsöks utmärkelse Nytänkaren för sina banbrytande allergitester.

Göteborgsforskare: "Vi vet vad du äter"

Med nya biomarkörer kan forskarna se vad du har ätit, något som nu gett resultat i en stor diabetesstudie.

Han får SRF-stipendium

CMC Contrast förvärvar – blir Ascelia

Kancera tecknar formuleringsavtal

Stig Wall till globalt institut

Behandling halverar återfallsrisken

Nätet lockar

Nyförvärv till Göteborg

Snabbt införande av botande hepatit-läkemedel

Mobiltelefonplast styr bakterier

Börsras för Probi

Follicum rekryterar

Historiskt godkännande av genterapi

Medivir outsourcar substansbibliotek

Labtechbolag siktar mot börsen

Storbolag i samarbete mot Parkinson

Tar in nya pengar

Sänd till en kollega

0.159