23948sdkhjf

”Magsårsmedicinen” viktigare än många tror

”Trots att det finns många andra oerhört viktiga medicinska innovationer var valet självklart när vi gick igenom nomineringarna”, skriver Life Science Swedens chefredaktör Samuel Lagercrantz i en ledare där han kommenterar tidningens rankning av moderna svenska medicininnovationer.

Jag och reportrarna Karin Winter och Anders Göransson har tröskat patent och läst om innovationer. Vi har djupintervjuat ett antal personer med olika infallsvinklar. Vi har stött och blött olika tekniker, diagnosmetoder och läkemedel. Och nu är den här – vår lista med de 20 viktigaste moderna innovationerna inom svensk life science, som vi presenterar i detta nummer för att fira att vi som tidning fyller 20 år.

Högst på vår lista finns dåvarande Astras Losec, som lanserades i Sverige och flera andra länder 1988. Trots att det finns många andra oerhört viktiga medicinska innovationer var valet självklart när vi gick igenom nomineringarna och tog hänsyn till våra urvalskriterier. Vi vill sätta fokus på samtida uppfinningar och därför ska de ha kommit det senaste halvseklet för att kunna vara med på listan.

Det är inte de ekonomiska framgångarna som gör att vi har valt att att placera Losec högst

Losec såldes för 440 miljarder kronor de första 20 åren. Det är ett belopp som varken överträffats tidigare eller senare av något annat svenskt läkemedel.

Men det är inte de ekonomiska framgångarna som gör att vi har valt att att placera Losec högst. Det handlar istället om att läkemedlet hjälpt så många människor världen över, och att den aktiva substansen i Losec, omeprazol, fortfarande gör det.

Trots att Losec kallas för en magsårsmedicin är den allra största användningen mot refluxesofagit, som exempelvis kan orsaka halsbränna.

Det kan ligga nära till hands att se magsår och halsbränna som enkla åkommor som hör till livet. Då ska man komma ihåg att det inte var länge sedan ett antal människor i Sverige dog varje år av magsår och att refluxesofagit kan orsaka svåra besvär med sjukhusinläggningar.

Men Losec saknar inte konkurrens på rankningen. Det är lätt att få intrycket att tiden för de
stora svenska innovationerna inom medicin och sjukvård är förbi. Strålkniven, pacemakern,
permobilen med flera är svenska gamla stoltheter, men det går inte att vila på lagrarna hur länge som helst. Vi vill med den här listan lyfta fram modern medicinsk innovation och det har i vårt arbete blivit tydligt att det också har gjorts många viktiga medicinska svenska
uppfinningar i nutid.

Naturligtvis är det svårt att göra en sådan här rankning. Det är så olika patientgrupper och människor som har blivit hjälpta på så olika sätt. Men efter åtskilliga timmars research kan vi nu ändå presentera vår lista. Bläddra fram och läs om 20 mycket viktiga svenska medicininnovationer som har minskat lidande och sjukdom och bidragit till bättre hälsa för miljontals människor i världen.

Ledare från Life Science Sweden nr.4 2022.

LIFE SCIENCE SWEDEN RANKAR SVENSK MEDICINSK INNOVATION

Life Science Sweden fyller 20 år – och firar med att ta fram en topplista över vilka vi tycker är de 20 viktigaste nutida svenska innovationerna inom medicinområdet.

Idag, tisdagen 29/11-2022, publicerar vi hela rankningen på webben. I tidningen som utkommer denna vecka kan du läsa mycket mer om varje enskild uppfinning.

Frågor och svar om Life Science Swedens innovationsrankning

Samtliga artiklar om rankningen

Artikeln är en del av vårt tema om Topp 20 innovationer.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.046