23948sdkhjf

Kvalitetsregister används för billigare klinstudier

Upplägget är ett svar på att det saknas stora studier på områden där industrin inte har ekonomiskt intresse. 5 000 patienter ska ingå i den svenska studien, som ska utvärdera behandling av hjärtinfarkter.


Stefan James är docent
vid Uppsala Clinical Research Center och han tror på att använda de svenska kvalitetsregistren i riktigt stora studier för att exempelvis studera behandlingsalternativ.

– Stora randomiserade studier kostar hundratals miljoner kronor. På det här sättet kan alla hjärtkliniker i Sverige använda den plattform vi redan har för registren, för att delta i randomiserade studier. Bara patienten ger sitt godkännande att vara med i studien, så talar systemet om vilken behandling han eller hon randomiserats till, säger han till Dagens Medicin.

Nyligen redovisade även Strama resultat från en klinisk studie kring antibiotikaanvändning, utan industriella partners.



I den kommande
registerstudien kommer de 5 000 patienterna som ska ingå att tillfrågas när de kommer till sjukhuset med hjärtinfarkt, om de vill delta. De slumpas sedan för behandling antingen med bara ballongvidgning eller med trombsug, där blodproppen först sugs ut, och sedan ballongvidning. Bakgrunden är en holländsk studie, som visade lägre dödlighet efter ett år hos patienter som hade behandlats med trombsug.

– Det blir den största icke-farmakologiska studien på ST-höjningsinfarkt i nutid, säger Ole Fröbert, överläkare på Universitetssjukhuset Örebro och huvudansvarig för studien, till Dagens Medicin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08