23948sdkhjf

"Historiskt sett har inte institutioner funnits för bolagen när det blåser"

Allt fler institutionella och professionella ägare visar intresse för life science-sektorn. Vad det medför för branschen återstår att se, skriver Klas Palin i sin krönika.
Ett ämne som vi berört vid ett flertal tillfällen är det förbättrade klimatet kring tillgången till kapital, och då speciellt för de noterade bolagen. Emissionerna och listningarna för life science-bolag har duggat tätt de senaste månaderna och det gäller speciellt bolag på de mindre listorna.

En iakttagelse är att det dykt upp ett ökat intresse från professionella/institutionella investerare att få vara med. Exempel på detta syns i de senaste emissionerna på Stockholmsbörsen för Bioinvent, Karo Bio och Neurovive. Det finns relativt mycket gemensamt för dessa bolag, bland annat att samtliga tre bolag i samband med sina senaste kapitalanskaffningar inkluderat en riktad emission till professionella/institutionella investerare. Gemensamt är även att de erbjudits en ordentlig rabatt för att delta i en riktad emission, där de getts möjlighet att teckna nya aktier till samma villkor som befintliga ägare. Det kan tyckas vara ett riktigt generöst erbjudande som de flesta skulle ha svårt att tacka nej till i en hausse-marknad.

I grunden är jag för riktade emissioner och de fördelar de kan föra med sig, så som snabb kapitalanskaffning till en relativt låg rabatt mot rådande värdering. Det kan även vara en möjlighet att få in en ny kapitalstark huvudägare eller underlätta för de som vill men har svårt för att gå in i en illikvid aktie. För de ovanstående emissionerna stämmer inget av detta. Emissionerna sker parallellt med företrädesemissionen och den riktade har enbart stått för en bråkdel av emissionsbeloppet. Om man enbart vill in i en illikvid aktie bör rabatten vara minimal. Det enda som sticker ut är Karo Bio som får in en ny ägare med stor erfarenhet från branschen och med en aktiv roll i bolaget, vilket snabbt belönats på börsen.

Nyttan med institutionellt ägande som understiger flaggningsgränsen kan starkt ifrågasättas i denna typ av riskfyllda bolag. Historiskt sett har institutioner inte varit dem som funnits för bolagen när det blåser snålt. Vi får se om det är nya tider som gäller eller att de generösa bjudningarna inte betalar sig.

Klas Palin, analytiker på Redeye
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079