23948sdkhjf

Cantargia genomför storemission

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

”Nu har vi kassan. Nu är det bara att fortsätta leverera”

Lundabaserade Cantargia meddelar idag att företaget har genomfört en riktad nyemission för att ta in cirka 410 miljoner kronor före transaktionskostnader. Pengarna ska användas till att förbereda huvudkandidaten CAN04 och produktionen av denna för kliniska fas III-studier samt till att få projektet Can10 till klinisk fas.

CAN04 är en antikropp som binder till proteinet Interleukin 1 Receptor Accessory Protein, IL1RAP, som uttrycks på ytan av cancerceller. CAN04 är modifierad för att stimulera immunförsvaret mer än en vanlig antikropp och förhoppningen är att den ska förbättra behandlingen av cancer genom att dels locka immunförsvaret till cancercellerna och dels motverka tumörens immunhämmande egenskaper.

I dagsläget befinner sig CAN04 i klinisk fas II, där den utvärderas som behandling mot två olika cancerformer: cancer i bukspottkörteln (pankreascancer) samt icke-småcellig lungcancer (NSCLC), dels i kombination med cellgifter och dels som monoterapi.

– Rekryteringen av patienter pågår fortfarande. När det gäller bukspottkörtelcancer har det varit lättare att rekrytera och vi tror att vi är färdiga med det under andra kvartalet i år. När det gäller icke-småcellig lungcancer väntar vi oss vara klara under det tredje kvartalet, berättar Göran Forsberg, vd för Cantargia, för Life Science Sweden.

– Vi kommer att se resultat på tumörbörda och tumörminskning under andra halvåret i år och överlevnadsresultat år 2021, tillägger han.

Fas II-studien Canfour kommer dessutom att breddas. I dagsläget testas CAN04 som behandling i kombination med cellgifterna gemcitabin och nab-paclitaxel vid bukspottkörtelcancer och planen är att testa även en annan kombination, med Folfirinox.

Indikationerna bukspottskörtelscancer och icke-småcellig lungcancer har valts ut för att båda dessa cancerformer har ett högt uttryck av IL1RAP.

– Biologin hos dessa båda cancerformer ger ytterligare ett stöd för möjligheten att nå ett bra resultat här. Dessutom finns det ett stort medicinsk behov av nya behandlingar i båda fallen.

Om CAN04 skulle nå klinisk fas III kommer fokus inledningsvis att läggas på en indikation. Förmodligen blir det bukspottskörtelscancer, berättar Göran Forsberg.

Läs också: Förändringar i cellernas nedbrytningscentraler kan leda till cancer

– En fas III-studie är ett stort åtagande så vi kommer inledningsvis att få lägga fokus på en indikation. För bukspottkörtelcancer är konkurrensen mindre och vägen till marknaden är kortare, så det blir nog det vi väljer. Bukspottkörtelcancer diagnosticeras ofta för sent när man redan har metastaser och medianöverlevnaden är bara elva månader, så det finns en stor möjlighet att förbättra behandlingen där.

Om allt går vägen är planen senare att utveckla CAN04 till en behandling även mot andra cancerformer, som exempelvis huvud-halscancer och trippelnegativ bröstcancer.

Emissionslikviden kommer inte att räcka till att genomföra en fas III-studie med CAN04 men den kommer som sagt användas till en breddning av fas II-prövningen och förberedelser inför fas III; bland annat till att få anpassa produktionsprocessen till de hårdare krav som kommer att ställas då. Pengarna ska dessutom användas till att få läkemedelskandidaten CAN10 att nå kliniska studier, som en behandling vid systemisk skleros och hjärtmuskelinflammation – båda dödliga sjukdomar.

– Vi ska nu skaffa oss en bättre bild av vilken indikation som vi inledningsvis ska prioritera. Förhoppningsvis når vi klinik i slutet av 2021, säger Göran Forsberg.

Riktkursen i emissionen är 22,5 kronor per aktie. En del av emissionen är redan beslutad men den andra delen, som motsvarar ungefär 60 procent av det totala antalet aktier, måste godkännas av en extrainsatt bolagsstämma som äger rum den 16 mars.

– Det är dock redan förankrat att närmare hälften av våra aktieägare kommer att rösta för emissionen, säger Göran Forsberg.

– Den riktade emissionen stärker oss med nya svenska och internationella investerare, däribland den schweiziska specialistfonden HBM Healthcare Investments.

Cantargia har i dagsläget 14 anställda. Företaget är virtuellt och köper in tjänster inom allt från det prekliniska utvecklingsarbetet och kliniska prövningar till produktionen. Om CAN04 får godkänt som läkemedel finns möjligheten att sköta kommersialiseringen på vissa marknader på egen hand och ha partnerskap på andra.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Covid-19-patienter kan få plasma från tillfrisknade

Behandlingsalternativen för patienter med svår covid-19 är få. Nu överväger svenska läkare att starta en klinisk studie med plasma från tillfrisknande personer, rapporterar Läkemedelsvärlden.

Nyupptäckt resistensgen kan hota kraftfull antibiotika

Svenskt biotech-företag hjälper danska forskare med coronavaccin

Bioteknikföretaget Attana reste under särskilda restriktioner in i Köpenhamn under veckan för att hjälpa danska forskare att starta nya experiment på väg mot ett vaccin mot covid-19.

Apoteksgruppen Karlshamn är Årets Franchisetagare

Nya regler underlättar för framställning av desinfektionsmedel

Folkhälsomyndigheten tar hjälp av näringslivet för att öka testkapaciteten av covid-19

Nyhetsbrev

WHO startar insamling för covid-19

Arkiv

Intervju: ”Vi har blivit ett mer moget bolag”

Xspray Pharma byter börslista – ”Skulle kunna ta runt halva marknaden på bara ett par veckor”

EU kan skjuta upp nya regler för medicinteknik

Vaccination mot pneumokocker eller influensa skyddar inte mot covid-19

Nu meddelar Folkhälsomyndigheten att vaccination mot varken influensa eller pneumokocker skyddar mot lunginflammation orsakad av sjukdomen covid-19.

”Den viktigaste milstolpen hittills”

Lunds universitet forskar om coronavirus i luften

Toleranzia får 2 miljoner kronor från Vinnova

Novavax utvecklar coronavaccin

Inom ett och ett halvt år kan ett vaccin mot det nya coronaviruset vara tillgängligt. Det har redan visat lovande resultat i djurstudier. – Vi har möjlighet att göra en stor insats för mänskligheten, det är klart att vi alla pressas i verksamheten att göra vårt yttersta, säger Gregory Glenn, på Novavax.

Lunds universitet hoppas att AI kan underlätta för patologer

Cobra Biologics ska framställa coronavaccin i Matfors

Cobra Biologics är ett av få företag i världen som kan framställa DNA-plasmider i större skala. Nu arbetar fabriken i Matfors tillsammans med Karolinska Institutets covid-19-grupp för att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset.

Två självtester för covid-19 stoppas

3

Medicinhistoriker: "Vänta med karantän"

Flera länder sätter sin befolkning i karantän och samtidigt får svenska regeringen kritik för sin mer återhållsamma linje. Det finns dock både hälsomässiga och samhällsekonomiska skäl att vänta med en strikt karantän. – Karantänvapnet måste man vänta med till absolut rätt tillfälle. Då ska det vara en hård karantän där i princip ingen får gå ut opåkallat, säger medicinhistoriken Peter M Nilsson.

Studie: Typ 2-diabetes vanligare hos män med tidig pubertet

Astrazeneca donerar 9 miljoner ansiktsmasker

Intervju: Svenskt företag i vaccinracet

Om ett par veckor startar Stockholmsbaserade ISR upp in vivo-studier med ett nytt inhalationsvaccin mot Corona – "Bra att vara beredda med ett vaccin som man kan utgå ifrån när covid-20 eller -21 kommer."

Studie: Linagliptin gav inga hjärt- eller njurskador hos äldre med typ 2-diabetes

Materielbristen förväntas bli värre under veckan

Forskare har hittat sätt att rensa kroppen på triglycerider

EU-kommissionen startar lager för medicinsk utrustning

Jobb & Karriär
Nya ledamöter i Kungliga Vetenskapsakademin

Fortsatt brist på skyddsmaterial – andningsmasker på väg

Hård kritik mot Varuförsörjningsnämnden

Socialstyrelsen ska styra upp fler intensivvårdsplatser

Förändringar i cellernas nedbrytningscentraler kan leda till cancer

Vitalis flyttas till sommaren

Sjukvårdsutrustning stoppas av stängda gränser

Studie: Uppföljning med telemedicin effektivt vid sömnapnébehandling

Forskare använder VR-teknik för att designa nya läkemedel

Förpackning med Alvedon restnoterad

FDA skjuter upp alla utländska inspektioner

Se alla Medlemsnytt

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Milmed, en effektiv utmanare till Antihistaminer

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

Live demo of ZEISS LSM 980 with Airyscan 2 in Malmö

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

ZEISS Hour Seminar

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Workshop | Live Cell Imaging in Superresolution Mode

Cognate BioServices announces acquisition of Cobra Biologics

Effektiv vakuumförsörjning för tillverkning av husbilar

Mätteknik för vakuum i ny tappning

ZEISS Two-hour Seminar

ZEISS One-hour Seminar

Learn how you can benefit from ZEISS LSM 900 in less than an hour!

One-hour Seminar

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vå...

Sänd till en kollega

0.125