23948sdkhjf

Hon letar efter antiviraler mot framtida pandemier

Anna-Lena Spetz och hennes forskargrupp leder ett konsortium som har som mål att ta fram bredspektrumantiviraler som kan användas under den pågående och framtida pandemier

I åtta år ha Anna-Lena Spetz, professor i immunologi vid Stockholms universitet, och hennes forskargrupp arbetat med ett antal molekyler som de hoppas ska kunna fungera som bredspektrumantiviraler.

– Vi har sett lovande resultat mot RS-virus och influensa så när det nya coronaviruset började sprida sig i Kina tänkte jag att våra substanser kanske kan visa effekt också mot det.

Anna-Lena Spetz kontaktade kollegor i Tyskland och i Frankrike med en fråga om de ville samarbeta och det ville de. Två ytterligare forskargrupper, en i Danmark och en till i Tyskland anslöt sig. För hjälp med säkerhetstester inleddes ett samarbete med det svenska toxikologiföretaget Adlego Biomedical.

Tillsammans sökte de fem forskargrupperna och företaget EU-stöd för ett projekt för att ta fram bredspektrumantiviraler mot det nya coronaviruset, men också mot framtida virus.

De molekyler som Anna-Lena Spetz arbetar med är oligonukleotider. Dessa blockerar upptagsvägar i celler som många virus kan ta sig in genom. Substanserna verkar också ha en igångsättande effekt på immunförsvaret.

– De ökar produktionen av vissa interferoner och särskilt coronavirus verkar ha svårt att klara det. Så våra substanser ger två effekter: De försvårar infektion och stärker immunsvaret.

Projektet som konsortiet driver heter Fight-nCoV och har tilldelats 2,8 miljoner euro av EU. Anna-Lena Spetz och Stockholmsgruppen koordinerar projektet.

Studierna bedrivs både in vitro och i djurförsök. Forskargrupperna som deltar i projektet har olika sorters substanser som de prövar mot olika virus. Anna- Lena Spetz grupp har främst arbetat med RS-virus, influensa och även i viss mån med hiv. En av forskargrupperna har stor erfarenhet av att testa sina substanser på tidigare kända coronavirus.

Det de fem grupperna har gemensamt är att de sedan tidigare har som mål att ta fram antivirala medel som verkar mot flera olika sorters virus. Anna-Lena Spetz betonar att det inte bara är fokus på sars-cov-2 i deras projekt.

– Vad händer nästa gång det kommer ett virus som orsakar en pandemi? Vi vill att vi snabbt ska kunna behandla då. Läkemedelsindustrin har hittills varit inriktad på att ta fram substanser mot specifika virus. Det vill vi ändra på, säger Anna-Lena Spetz.

Vid sidan av sitt arbete på Stockholms universitet driver Anna-Lena Spetz biotechföretaget Tirmed Pharma som arbetar med att utveckla en behandling av atopiskt eksem. Patenten för de molekyler hon arbetar med som möjliga framtida bredspektrumantiviraler
finns också i bolaget.

BIOSCIENCE 2020

Anna-Lena Spetz är en av talarna på det vetenskapliga mötet "Bioscience – Research through Innovative Technologies".

När: 10 november.
Var: Online.
Kostnad: Ingen kostnad, men registrering på webben krävs.
Organisatör: Life Science Sweden
På talarlistan: Gunilla Karlsson Hedestam,
Anna-Lena Spetz, Ulf Tedebark, Mathias Uhlén m fl.
Webb: bioscienceevent.com

Artikeln är en del av vårt tema om Bioscience.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094