23948sdkhjf

Missnöjd med din julklappsslips? Här är våra läsetips


Äntligen sänker sig julefriden

Slut på plikter och bestyr

Här tipsar Life Science Sweden

Om lämplig vinterlektyr


Efter en myckenhet glögg och bål

Kan vi fresta med vår lista?

Ty där finns omeprazol

Kittlar dödsskönt i din kista


Vår tidning fyllde jämna år

Vi rankade, vi slet vårt hår

Vi listade innovationer för att hylla

Uppfinningar från vår svenska mylla


För forskare, innovatörer

Och framstående molekyljonglörer

Hormon, patent och biosimilarer

För svenska labb, stora fanfarer!


En och annan nytillträdd vd

Kan också bli en hygglig story

Liksom läkemedel utskrivna i 3D

Nästa teknik "bound for glory"?


Utför lutar denna virriga vers

Att läsa den torde va' en pärs

Nu drar vi oss tillbaka,

Tar en glögg, och en pepparkaka


God jul, kära läsarskara


Biosimilarer ger prispress, men används de tillräckligt?

Biosimilarernas ankomst för drygt 16 år sedan väckte hopp om att många fler patienter skulle få tillgång till effektiva men annars mycket dyra behandlingar med biologiska läkemedel. Så hur bra har svensk sjukvård varit på att använda biosimilarerna? Läs vårt reportage.

Thomas Eldered köpte en tablettfabrik och skapade ett eget imperium

Det är 1995 och Thomas Eldered är chef för en av Pharmacias fabriker i Stockholmsområdet då den svenska läkemedelsjätten efter ett uppköp beslutar att tillverkningen ska flyttas utomlands. Risken är överhängande för att den 34-årige Thomas snart står utan jobb. Men istället blir det startskottet för en av de största framgångssagorna inom svensk life science. Läs hela intervjun.

Hon skapar läkemedel i 3D-skrivaren

Rätt dosering för rätt individ, oavsett om det är ett svårt sjukt barn eller en skör äldre person. Det är målet för ett långt framskridet projekt med 3D-skrivna läkemedel på Uppsala universitet. "Vi kommer snart att se det i klinik", säger Christel Bergström, som leder projektet, till Life Science Sweden.

KVA:s nya preses – ”Forskning är en livsstil”

I somras tillträdde Birgitta Henriques Normark som preses för Kungliga Vetenskapsakademien. Hon brinner för forskning — det är tydligt när vi träffas för en intervju i den pampiga byggnaden vid Frescati i Stockholm.

– Det är inte ett åtta till fem-jobb direkt att vara forskare. Det är en livsstil, säger hon till Life Science Sweden.

En grön plantskola för biotech förankrad i den skånska myllan

Red Glead har etablerat sig som ett av Lunds största företag inom läkemedelsutveckling. Life Science Sweden begav sig till Skåne och träffade två av grundarna, Johan Evenäs och Martina Kvist Reimer. Läs mer.


Viktigaste svenska medicininnovationerna – hela listan

I år är det 20 år sedan Life Science Sweden grundades och det firade vi i november med att lyfta fram de 20, enligt vår mening, mest betydelsefulla samtida svenska innovationerna inom medicinområdet. Här är hela listan.

Svenska innovationer: Magmedicinen som blev 90-talets största blockbuster

Redan 1979 syntetiserades omeprazolmolekylen. Men det kom att dröja många år innan dåvarande Astra hade ett godkänt läkemedel. När det väl skedde fanns en tablett som kom att hjälpa miljontals människor i världen – och slå alla försäljningsrekord. Läs mer.

Svenska innovationer: Skarpsinnig forskningschef bäddade för svensk-amerikansk framgång

Svenska Kabi var inte riktigt som andra läkemedelsbolag. Det hade sitt ursprung i bryggerinäringen, var biologiskt inriktat och delägdes av staten. Genom en djärv och tidig satsning på genteknik lyckades bolaget i slutet av 1980-talet få fram en verklig succé: tillväxthormonet Genotropin. Läs mer här.

Svenska innovationer: Svenska forskare bakom livräddande läkemedel till för tidigt födda

Läkemedelsjätten sa nej till Tore Curstedt och Bengt Robertson – idag har det svenska läkemedlet Curosurf räddat för tidigt födda barn över hela världen. Läs mer om läkemedlet här

Business Swedens nya garde – De rullar ut den blågula mattan

Mixen av mycket medicinskt kunnande och en tech-sektor som växer sig allt starkare är en framgångsfaktor för Sverige, enligt Business Swedens life science-team. – Det är en perfekt storm, en bra perfekt storm, säger Britta Stenson, Program Manager. Läs mer.

Karriärcoachen: Byta jobb i lågkonjunktur – det här ska du tänka på

Ekonomiska tyckare varnar för att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur. Krig i Ukraina, rusande elpriser, hög inflation och höjd styrränta är bara några av anledningarna till att tänka två gånger om du har planer på att byta jobb. Karriärcoachen Tina Persson tipsar om vad du bör tänka på här.

”Vi vill vara ett startup-företag med akademisk anda”

Långvarig smärta och alzheimer. Två sjukdomar som plågar många människor världen över och som verkar omöjliga att rå på. Men Huddingeföretaget Alzecure arbetar med att utveckla läkemedel mot båda tillstånden. Läs mer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078