23948sdkhjf

Glad sommar! – och chefredaktörens lästips

Life Science Swedens chefredaktör sammanfattar året hittills och ger lästips inför sommaren.

Sommaren är här och semestern närmar sig för många, men innan vi pausar våra dagliga uppdateringar är det dags för en tillbakablick över 2023 så här långt.

Under året har den nya regeringen börjat sätta sina spår i sjukvårdspolitiken. En utredning om statlig sjukvård tillsattes tidigare den här månaden. Det är en utredning som många väntat på och som kan leda till genomgripande förändringar av svensk vård. Statlig sjukvård var också ett tema i Life Science Swedens stora intervju med sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson (KD).

Det läkemedel som det skrivits mest om i allmänna medier den här våren har varit diabetesläkemedlet Ozempic (semaglutid) som också visat sig effektivt mot fetma, då under namnet Wegovy. För första gången finns det ett läkemedel mot obesitas som är effektivt och verkar ha acceptabla biverkningar för en bredare patientgrupp. 

I Sverige pågår också forskning som syftar till att förbättra behandlingen av obesitas. Vi har rapporterat att Uppsalabolaget Nanexa utvecklar en beredning av semaglutids föregångare liraglutid som endast ska behöva tas en gång i månaden. Och Solnabolaget Empros Pharma tog nyligen in pengar för utveckling av ett nytt preparat mot obesitas, läs mer om det läkemedlet i nästa nummer av Life Science Sweden.

I höstas tändes hoppet om en behandling mot Alzheimers när svenska Bioartic presenterade preliminära resultat som pekade på att företagets läkemedel lecanemab bromsar försämringen hos patienter med tidig sjukdom. Under våren har vi skrivit mycket om Bioartics läkemedel samt annat som händer inom demensområdet, som den stora Alzheimer-konferensen i Göteborg i mars.

I Medtech Magazine har vi rapporterat om AI:s inverkan på sjukvården. En av de artiklar om ämnet som blivit mest läst beskriver en studie som gav resultatet att AI-verktyget Chat GPT ger bättre rådgivning till patienter än läkare – och dessutom var mer empatisk än läkare.

Själv testade jag att sätta min egen ledare, om att Nya Karolinska inte är det misslyckade projekt som det framställts som i media, på prov med hjälp av AI. Här kan du läsa vad Chat GPT svarade på de frågor jag ställt i den tidigare ledaren.

I vanlig ordning har vi intervjuat flera spännande branschprofiler och forskare. Läs till exempel reporter Anders Göranssons intervju med Billy Södervall, forskaren bakom Bactiguards framgångar.

Utöver Life Science Sweden och Medtech Magazine gör vi på Nordiske Mediers medicinredaktion också event-tidningen och nyhetsbrevet Fokus Hjälpmedel som är knutet till vår mässa med samma namn. Reporter Saga Buskhe intervjuade majoren Bengt Flodin som miste båda sina ben i ett eldöverfall i Afghanistan och som under vår mässa i Luleå berättade om hur han tagit sig vidare.

På Fokus Hjälpmedel Luleå talade även My Andersson som i en bilolycka fick en ryggmärgsskada och blev förlamad från bröstkorgen nedåt. Idag är hon Norrbottens enda rehabinstruktör. Jag är glad att kunna meddela att hon också kommer att medverka som talare på Fokus Hjälpmedel Stockholm i höst.

Jag är också glad att vi har så många vassa krönikörer som medverkar i våra tidningar. Läs krönikorna från i år som är publicerade i Life Science Sweden. Krönikorna som publicerats i Medtech Magazine eller Fokus Hjälpmedel hittar du på Medtech Magazines sajt.

Om regeringen tagit initiativ inom sjukvårdspolitiken har den varit desto tystare om life science och sedan life science-samordnaren Jenni Nordborg slutade vid årsskiftet har life science-kontoret stått utan chef. Tidigare den här veckan fick vi dock en intervju med en av de departementssekreterare som arbetar på kontoret. Vi kommer fortsätta bevaka vad som händer med life science-kontoret och den svenska life science-strategin.

En vecka till uppdaterar vi webben innan vi stänger den för semestern. Då rapporterar vi bland annat från regeringens life science-konferens som sker som en del av EU-ordförandeskapet. I slutet av juli är vi tillbaka med dagliga uppdateringar.

Vill du ha mer life science när vi har stängt kan jag tipsa om den nya podden Spanarna – Jakten på det hälsosamma samhället, som bland annat görs av Björn Arvidsson som är regelbunden krönikör i Life Science Sweden. Tv-serien Sjuksköterskan (Sykepleieren) som utspelar sig på ett sjukhus i Danmark är spännande och bygger på en sann och häpnadsväckande historia. Ska jag ge ett boktips är det Richard Bergströms och Nils Bergeås nyutkomna bok Vaccinjägaren, i det senaste numret av Life Science Sweden läser du ett utdrag från den.

Eller så kan du förkovra dig i något av våra medicinhistoriska reportage, till exempel det om den olycksaliga Ignaz Semmelweis som blev misstrodd och utfryst av sina läkarkollegor, men som fått rätt i efterhand. Du kan också läsa vår artikel om diagnostikbolaget Theranos grundare Elizabeth Holmes som nyligen började avtjäna ett fängelsestraff för bedrägeri.

Vi har en spännande höst framför oss och i vanlig ordning arrangerar vi på Life Science Sweden ett antal event. Först ut är kongresserna New Updates in Drug Formulation & Bioavailability i Köpenhamn och The Future of Swedish & Danish Life Science i Lund. Därefter följer vårt vetenskapliga möte Bioscience i Stockholm. 

Glad sommar!

Samuel Lagercrantz,
Chefredaktör för Nordiske Mediers medicintidningar

Uppdatering (30/6-2023): Den 29 juni tillsatte regeringen en ny chef för Life science-kontoret, se artikel i Life Science Sweden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.114