23948sdkhjf

Personliga läkemedel öppnar för nya företag

Vi har hört om det, läst om det, hört om det igen och läst om genombrotten som ska komma, men än är vi inte riktigt där.
Jag pratar om personliga eller individanpassade läkemedel. Det har gått cirka tio år sedan Hugo-projektet (human genome project) avslutades, vilket var och är en viktig milstolpe inom den naturvetenskapliga forskningen. Stora förhoppningar fanns om att detta skulle leda till nya läkemedel mot tidigare svårbehandlade sjukdomar, en förhoppning som fortfarande finns. Som alla vet tar det väldigt lång tid från grundforskning till kommersialisering. Man pratar om tio till femton år. Så de kommande åren borde vi börja se resultatet av vad Hugo lade grunden till.

En vanlig definition på personliga läkemedel är rätt läkemedel till rätt person vid rätt tidpunkt. Detta ställer inte bara stora krav på de nya läkemedlen utan också högre krav på bättre diagnoser, tydliga biomarkörer och möjligheten att hantera mycket information,både under utveckling och användning. Så förutom att vi kommer att se mer individutvecklade och patientanpassade läkemedel som kräver rätt biomarkörer kommer vi också att se en växande marknad för diagnostisering som även kommer att innefatta sekvensering och andra genomiska tester som brett klassas som molekylärdiagnostik. Men personliga läkemedel öppnar också upp en marknad för bolag som är experter på informationshantering, bolag som tidigare inte har varit en del av denna sektor.

Inom cancerbehandlingen kan vi redan nu se att man för vissa behandlingar är tvungen att invidanpassa behandlingen på genetisk nivå. Och det är troligen inom cancervården vi kommer att se krav på ökad anpassning och flexibilitet. Där kommer companion diagnostics att utgöra ett ytterst viktigt element vid behandlingen.

Det är ett diagnostiskt test som indikerar om en patient kommer att svara på behandlingen eller inte. Redan nu finns ett antal läkemedel som säljs med companion diagnostics. Herceptin mot bröstcancer från Genentech är ett exempel.



En orsak till
att personliga läkemedel är på tapeten just nu är Roches bud på det amerikanska sekvenseringsbolaget Illumina.

Bolaget är ett av de ledande inom DNA-sekvensering och kostnaden för att sekvensera en persons DNA har under de senaste åren sjunkit dramatiskt, till exempel med hjälp av nya instrument från Illumina och dess konkurrenter, bland annat Life Technology och Affymetrix. Kostnaden för sekvensering av en människas arvsmassa har fallit från 500 000 dollar 2008 till mindre än 5 000 dollar på ett par år.

Det öppnar för att tekniken kommer att kunna användas brett i kliniska studier och så småningom även inom patientvården, vilket är viktiga steg i utveckling av mer individanpassad behandling och vård.



Nu spekuleras det
mycket varför Roche, som äger Genentech, vill förvärva Illumina och vad det kommer att innebära för industrin. Några ledtrådar finns i en intervju med Reuters där Roches vd Severin Schwan, innan förvärvet blev känt. Bland annat sade att han tror att en integrerad diagnostikverksamhet kommer att ge dem stora fördelar jämfört med att använda tredje part. Han sade också att bättre riktade läkemedel kommer att bidra till att minska kostnaderna för sjukvården, eftersom de patienter som inte svarar på en behandling helt enkelt inte kommer att få läkemedlet. Detta kommer också att medföra att kostnaden för potentiella biverkningar minskar. Roche, genom Genetech, leder denna utveckling med en av de största pipelines med individanpassade läkemedel.



Roches bud på
Illumina bidrar till att begreppet personliga läkemedel kommer att fortsätta vara i ropet en lång tid framöver. Om man vill veta vilken effekt personliga läkemedel kommer att ha för branschen ska man inte stirra sig blind på de bolag som utvecklar dessa nya läkemedel. Den nya utvecklingen kommer att få stora effekter för hela branschen. Nya bolag och aktörer kommer att se möjligheten att ta en bit av kakan och den kommer även att påverka vårdkedjan och dess aktörer.

Okee Williams,

Portfolio manager på Allenex
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063