23948sdkhjf

Det finns något självklart i att vilja satsa på det som räddar liv

Det är viktigt att Sverige är en världsledande nation inom medicinsk forskning.
Jag var nyligen på en stor konferens i Washington DC där politiker och ledare för bland annat FDA, NIH, Phrma och National Science Foundation diskuterade life science. Temat var oron för att USA håller på att tappa sitt ledarskap. Inför detta gjorde Research America en opinionsmätning som visade att bara 42 procent av amerikanerna tror att USA kommer att vara ledande inom vetenskap och teknik år 2020. En fjärdedel tror att det i stället kommer att vara Kina som ligger längst fram, endast två procent tror att Europa kommer att vara ledande. Givetvis är det svårt för befolkningen i allmänhet att sia om framtiden (likväl som för personer insatta i ämnet), men det är tydligt att det finns en oro bland amerikanerna.

Den oron finns även bland svenskarna. Det framgår av en opinionsmätning som Novus gjort på uppdrag av Forska Sverige. Av de tillfrågade svarade hela 82 procent att det är viktigt att Sverige är en världsledande nation inom medicinsk forskning. Skälen till det är många. I öppna svar i opinionsmätningen ger respondenterna uttryck för en rad anledningar till varför det är viktigt att Sverige är världsledande inom medicinsk forskning: För att vården ska kunna hålla god kvalitet. För att kunna konkurrera i framtiden och skapa jobb. För att vi ska kunna behålla forskarna i Sverige och vara attraktiva internationellt. För att kunna hålla god utbildningsnivå, inte minst för blivande läkare och forskare. För att vi inte ska vara ett låglöneland, utan satsa på kunskapsbaserat näringsliv. För att det finns en stolthet i vad vi presterat förut och vi inte får tappa vår status. För att det är en självklarhet att ett land som har råd faktiskt ska bedriva medicinsk forskning. För det är nästan en plikt gentemot länder som inte har råd.

Det intressanta är inte bara engagemanget i svaren utan också hur allmänheten med egna ord så självklart kopplar ihop forskning med vård, utbildning, jobb och ekonomi. Jag skulle önska att våra politiker också gjorde den kopplingen, hellre än att splittra frågorna mellan olika utskott och departement. Bättre överblick och djupare förståelse för hur forskning, vård och näringsliv hänger ihop är nödvändig för att politikerna på allvar ska kunna ta sig an medborgarnas önskan om ett starkare life science-Sverige och agera för att komma dit.

Jag och många med mig arbetar för att förse makthavarna med kunskap och underlag. Det kan fler också göra. På så vis ökar sannolikheten för beslut som gör att Sverige stärker sin position inom medicinsk forskning, till nytta för både medborgarnas hälsa och ekonomin.

__________________________________

Anna Nilsson Vindefjärd

generalsekreterare Forska Sverige

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109