23948sdkhjf

Helgläsning: Livsfarligt godis, professorn pratar punk och Mr Nobelpriset tackar för sig

När julhetsen lägger sig blir det förhoppningsvis tid över för vila, återhämtning – och läsning. Här tipsar vi om några av höstens artiklar i Life Science Sweden som kan vara lämplig lektyr mellan klappar och nyårskalas.

Richard Bergström om vägen mot vaccin åt alla: "Vi har inte suttit och väntat"

Pandemin var i full gång, och ingen visste när eller ens om ett vaccin skulle komma. I det läget ringde socialministern med ett förslag – och Richard Bergström tvekade inte att ta jobbet som Sverige vaccinsamordnare. "Jag hade redan en bild av att det här kommer att gå", säger han i den här intervjun.

Nobelpris, akademikris och coronabråk – nu lämnar Mr Nobelpriset sitt uppdrag

Från storslagna Nobelpris till solkigt forskningsfusk – och väldigt mycket däremellan. Vid årsskiftet lämnar Göran K Hansson uppdraget som ständig sekreterare i Kungliga Vetenskapsakademien. I en intervju sammanfattar han sina sex år på posten.

Godisförgiftningen 1858 blev starten på reglering av läkemedel

William Hardaker stod som vanligt och sålde sina karameller till godissugna barn och vuxna. Ingen märkte att någonting var på tok, och det är inte så konstigt. Arsenik saknar nämligen både smak och doft. Läs artikeln här.

Rätt läkemedel till rätt patient – ett paradigmskifte på väg

Ett nytt sätt att se på läkemedel mot cancer har gjort sitt intåg – läkemedel som förskrivs vid en viss genmutation istället för vid en viss cancersjukdom. Det nya synsättet har flera fördelar, men ställer höga krav på sjukvården och på tillgången till medicinteknisk diagnostik. Läs vår artikel om precisionsmedicin.

Virusprofessorn: ”Förut ville ingen lyssna"

I en intervju talar virologiprofessorn Niklas Arnberg om smittspridning, punk och vaccinskepticism, men framförallt om Pandemifonden som ska få Sverige att förstå vikten av att forska fram läkemedel mot virus för att klara nästa pandemi, och helt vanliga förkylningar. 

Marie Curie – forskaren som besegrade en tidsanda

Om herrarna i den franska vetenskapsakademien fått sin vilja fram hade hon varken fått erkännande eller berömmelse. Men ingen inskränkthet i världen kunde hindra Marie Skłodowska Curie att göra sina banbrytande upptäckter om radioaktivitet. Läs vår medicinhistoriska artikel här.

Tidigare Losec-forskare arbetar med uppföljare

Några av forskarna bakom en av de största svenska medicinska framgångarna genom tiderna – utvecklingen och lanseringen av Losec – vill nu upprepa succén. Här ser du en webb-TV intervju med en av forskarna.

Nobelupptäckter kan ge nya läkemedel mot smärta

Hettan hos en chilifrukt och den kylande känslan av mentol känner vi alla till. Tack vare årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin vet vi nu vilka receptorerna är som reagerar på kyla, hetta och beröring, och därmed hjälper oss att tolka världen omkring oss. Läs mer om David Julius och Ardem Patapoutians upptäckter här.

Alzecures läkemedel bygger på Nobelupptäckten: "Känns fantastiskt"

När Nobelpriset i fysiologi och medicin tillkännagavs utbröt jubel på bioteknikbolaget Alzecure i Huddinge. För där utvecklas ett smärtläkemedel som bygger på den vinnande upptäckten, som vi berättar här.

Här tar Sveriges nya life science-nod plats

När Sverige får en ny innovationshubb är det Matfors utanför Sundsvall som placerar sig på kartan. Där ligger redan en avancerad vaccinanläggning som nu har gått över i svensk ägo, skriver vi i den här artikeln.

"Det finns aktörer som vill undergräva tilliten"

Rädsla leder till misstro, och pandemin är den perfekta grogrunden. Så hur ska vi hantera kunskapsresistens, ”alternativa fakta” och skepsis mot vetenskap, myndigheter och journalistik? Det var ämnet för en paneldebatt under Karolinska institutets Stockholm Life Science Conference. De som medverkade i panelen var Life Science Swedens chefredaktör Samuel Lagercrantz, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark-Wisell och Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi. Här kan du läsa om vad som sades.

Vill du ha fler lästips?
Se vilka artiklar vi tipsade om inför sommaren. Och här läser du de krönikor och opinionsartiklar som blivit mest lästa 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093