23948sdkhjf

NOBELPRISET

Så sparas hundratals miljoner när Nobelpatentet går ut

Sedan patentet på Humira gått ut kommer landstingens nya avtal ge kraftigt sänkta kostnader på läkemedel mot inflammatoriska sjukdomar. Fyra biosimilarer är upphandlade i hemliga avtal.

Immunterapi mot ärftlig hudcancer

"Jag är väldigt glad att hon fick priset"

Lynn Kamerlin, beräkningskemist och professor i biokemi vid Uppsala universitet, som själv jobbar med proteinevolution, träffade en av Nobelpristagarna, Frances Arnold så sent som i maj.

Nobelpristagarna bakom viktiga läkemedel

Läkemedel mot reumatoid artrit, psoriasis och ulcerös kolit är några av alla de användningsområden som årets kemipristagares upptäckter lett fram till.

Nobelpriset till immunterapi vid cancer

De kan få Nobelpriset

Genom analyser av en stor mängd data förutspår analysföretaget Clarivate analytics varje år vilka som ska tilldelas årens olika Nobelpris. Tre forskare pekas ut som heta kandidater till priset i fysiologi eller medicin.

Cool mikroskopiteknik ger nobelpris

Nobelpris till förståelse av inre klocka

Årets nobelpris i fysiologi eller medicin gick till tre amerikaner för deras upptäckter av mekanismer som styr biologisk dygnsrytm.

Tio år av medicinsk triumf

Malariamedicin, upptäckten av HIV-viruset och utvecklandet av provrörsbefruktning - nobelpriset i fysiologi eller medicin lämnar få oberörda. Här har vi sammanfattat de senaste tio årens makalösa pristagare och deras upptäckter.

Digital hälsa, implementering och nobelprisglans

Digital hälsa och innovationer, men även implementeringen i vården – det är temat när Park Annual går av stapeln i Göteborg i slutet av september. Dessutom är det premiär för en utmärkelse med nobelprisklang.

Nobelpriset i kemi till världens minsta maskiner

Prisar autofagi

Ny chef på Nobel Center

Hon tar över på Nobelkommittén

Kända och okända Nobelpris

Prisar behandlingar mot parasiter

Nobelpriset till Norge

Sänd till en kollega

0.075